Nakon Odluke Elektroprivrede, gasi li se rudnik u Zenici?

Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, kao vladajuće društvo, donijelo je odluku o privremenom prekidu rudarskih radova u Zavisnom društvu Rudnici mrkog uglja Zenica, potvrdio je Nedžad Duraković, predsjednik Sindikata pogona “Raspotočje”.

Rudari tog pogona, zbog kašnjenja plaća za mjesec januar i februar, stupili su u radnički neposluh 6. marta ove godine, a prošle je sedmice završen Elaborat o stanju u RMU Zenica, koji bi trebao dati odgovor da li je moguće rentabilno proizvoditi ugalj u zeničkom rudniku.

Od 4. aprila datira Odluka Elektroprivrede o privremenom prekidu rudarskih radopva u jedinom preostalom pogonu Raspotočje koja može trajati najduže godinu dana. Na osnovu te Odluke direktor rudnika je donio Odluku o privremenom prekidu rada za ljude koji neće učestvovati u inspekciji. Ti ljudi koji budu na privremenom prekidu rada biće regulisani po Zakonu, imat će naknade u visini onoga što Zakon kaže”, potvrdio je Duraković.

Nakon ovih odluka dalji rad rudnika je zasnovan isključivo na ljudima koji će raditi u inspekciji, odnosno koji će obilaziti jamske prostorije i utvrđivati nedostatke.

Što se tiče opreme i čela treba razgovarati tek onda kada resorno ministarstvo, Vlada Federacije BiH i Elektroprivreda donesu konačnu odluku o statusu RMU Zenica. Ona još uvijek nije donesena i kada ona bude poznata znat ćemo kako stvari postaviti u rudniku”, dodaje Duraković, i naglašava da bi Odluka o budućnosti rudnika trebala biti donešena na osnovu elaborata koji je izrađen i tu Odluku očekuje u narednoj sedmici.

U toku privremene obustave rada po riječima Durakovića morat će biti angažovano između 150 i 200 radnika na inspekcijskim poslovima. (N. Glibo)

The post Nakon Odluke Elektroprivrede, gasi li se rudnik u Zenici? appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU