Nakon Sarajeva i Vlada u Zenici će raditi na objavi registra zaposlenih u javnom sektoru

Inicijativa načelnice Amre Babić o objavi registra osoba zaposlenih u javnom sektoru na području Zeničko-dobojskog kantona upućena je u Vladu kantona, a premijer Mirza Ganić je kazao da bi registar trebao biti objavljen dok se ispune uslovi za realizaciju inicijative.


Inicijativom je zatraženo od Vlade ZDK, da po uzoru na Vladu Kantona Sarajevo, javno objavi registar zaposlenih u javnom sektoru, odnosno spisak svih imenovanih zvaničnika i njihovih savjetnika, državnih službenika i namještenika, direktora, pomoćnika direktora, savjetnika i uposlenika javnih ustanova i preduzeća, agencija, fondova, zavoda i ostalih institucija na području ZDK, kao i plate koje ostvaruju.

“Donošenje navedenog registra smatram obaveznim za jačanje integriteta, objektivnosti, nepristranosti i transparentnosti u obnašanju javnih funkcija te znakom odgovornosti Vlade ZDK i opredjeljenjem u cilju sticanja povjerenja građana i javnosti”, kazala je Babić.

Za komentar smo pitali i premijera Zeničko-dobojskog kantona koji je kazao da sve ono što je javno treba biti i transparentno te da će Vlada ZDK raditi u tom pravcu.

“Simptomatično je da takve inicijative dolaze iz Visokog, odakle dolazi i premijer ZDK. Takvih inicijativa ranije nije bilo, što upućuje na to da se očito radi o političkom populizmu. Međutim, bez obzira na to, moj stav je vrlo jasan – sve ono što je javno treba da bude transparentno i Vlada ZDK sa mnom na čelu će raditi u tom pravcu. Takvi registri zahtijevaju određena softverska rješenja i čim se stvore tehnički uslovi radit ćemo u tom pravcu, jer je transparentnost i borba protiv korupcije jedan od ciljeva ove vlade”, kazao je Ganić za Klix.ba te dodao:

“S druge strane, ako nekoga interesuje visina nečije plate u javnom sektoru to je vrlo lako provjeriti, a moguće je izračunati u tri koraka na osnovu Zakona o platama ZDK, koji je javno dostupan. Dakle, otvoreni smo za sve dobronamjerne inicijative, ali nema potrebe za izmišljanjem tople vode. Hvala načelnici općine Visoko što se sjetila da pokrene takvu inicijativu nakon skoro osam godina mandata.”

Podsjetimo, Kanton Sarajevo je 18. aprila objavio registar zaposlenih u javnom sektoru, s za samo nekoliko dana imao je skoro dva miliona pretraženih imena. Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH su kazali da ovi podaci ne trebaju biti sakriveni.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU