3 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

NAMETNUTI NOVI STANDARDI Australci će od 2023. godine provjeravati sigurnost automobila „pod vodom“

Zbog toga asutralski program procjene novih automobila ANCAP uvodi promjene te će ocjenjivati i sigurnost vozila pod vodom.

Od 2023. godine ANCAP će uključivati testiranje pod vodom koje postaje dio ukupnog novog sistema ocjenjivanja automobila. Biće grupisano s drugim ocjenama u ANCAP sistem koje se odnose na pristupačnost vozilima nakon sudara s fokusom na spašavanje putnika zarobljenih u vozilu.

Proizvođači moraju dokazati da se vrata mogu otvoriti u periodu od najmanje deset minuta pod vodom bez baterijskog napajanja, kao i da električni prozori i dalje mogu funkcionisati.

Ukoliko se ne zadovolje ovi zahtjevi, onda proizvođači moraju omogućiti putnicima način da otvore ili razbiju bočne prozore, a sve informacije o tome trebaju biti u priručniku koji dolazi uz novo vozilo. Bez tih koraka nova vozila od 2023. godine neće moći dobiti maksimalnu ANCAP ocjenu.

Iako se specifični razlog za nove kriterije ne navodi, ANCAP je ipak spomenuo nedavne vremenske prilike koje su uzrokovale poplave. Osim toga, jasno je da novi automobili postaju sve kompleksniji zbog elektronskih sistema. To uključuje elektronski kontrolisana vrata i ručke vrata na nekim vozilima, a informacije o tome kako takvi sistemi funkcionišu u situaciji poplave teško je pronaći.

Istraživanja su pokazala da razlika pritiska u unutrašnjosti automobila koji tone i izvan njega može spriječiti otvaranje vrata dok se pritisak ne izjednači. Nažalost, do toga dolazi tek kad se unutrašnjost automobila napuni vodom, tako da putnicima ostaje veoma malo vremena da se spasu.

BONUS VIDEO:

NAMETNUTI NOVI STANDARDI Australci će od 2023. godine provjeravati sigurnost automobila „pod vodom“ appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU