-10.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  NAPOKON / Zakon o demobilisanim borcima u FBiH stupio na snagu

  Zakon o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica koji je u julu usvojio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, stupio je danas na snagu.

  Borci će po ovom Zakonu moći da ostvare ukupno 16 prava, među kojima je pravo na egzistencijalnu naknadu. Tu naknadu mogu da dobiju demobilisani branioci koji su u rezervnom sastavu i koji imaju 57 godina.

  - Oglašavanje -

  Uslov je i da su najmanje 12 mjeseci bili učesnici u Oružanim snagama i da su najmanje 12 mjeseci na birou, a nemaju drugih izvora finansiranja. Svaki borac ratni vojni invalid koji ima mjesečni prihod manji od 170 KM može da se prijavi preko svoje službe za boračko invalidsku zaštitu.

  Zakonom je predviđeno da naknada bude u visini od pet maraka za svaki mjesec proveden u Oružanim snagama. Za primenu ovog Zakona kroz rebalans ovogodišnjeg budžeta FBiH obezbjeđeno je 25 miliona maraka 12.5 miliona eura).

  Među 16 prava demobilisanim borcima omogućeno je pravo na liječenje, zdravstvenu zaštitu, kao i pravo na pomoć u slučaju smrti užeg člana porodice, prenosi TV N1 BiH.

  Predviđena su i prava iz radnog odnosa kao što je povećanje broja dana godišnjeg odmora i pravo na prednost pri zapošljavanju boraca i članova njihovih porodica.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO