Napredak Univerziteta u Sarajevu na svjetskim rang listama univerziteta: Povećanje međunarodnog priznanja

Univerzitet u Sarajevu je postigao značajan porast međunarodnog ugleda, što potvrđuju prestižna priznanja i uspjesi u projektima. Ovo je rezultat stalnog rada na unapređenju obrazovanja, istraživanja i internacionalizacije, čime postaje prepoznatljiva visokoobrazovna institucija na regionalnom i globalnom nivou.

QS World University Rankings objavio je svoje 21. izdanje, u kojem je Univerzitet u Sarajevu jedini predstavnik iz Bosne i Hercegovine na rang-listi najboljih svjetskih univerziteta za 2025. godinu, sa pozicije između 1001. i 1200. mjesta. Pouzdanost QS ljestvice potvrđuje devet kriterija, uključujući akademsku reputaciju, citiranost, zapošljivost i održivost.

Times Higher Education World University Rankings također je priznat globalni sistem rangiranja, gdje se Univerzitet u Sarajevu nalazi na poziciji 1501+ za 2024. godinu. Ovaj sistem ocjenjuje sve ključne misije univerziteta, poput podučavanja, istraživanja i međunarodne perspektive.

Ovi rezultati potvrđuju posvećenost Univerziteta u Sarajevu akademskoj izuzetnosti i kontinuiranom unapređenju obrazovnog sistema. Uz podršku rukovodstva, osoblja i studenata, Univerzitet nastavlja da bude lider u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će nastavak ulaganja u kvalitetu i istraživanja omogućiti Univerzitetu da se pozicionira i na Šangajskoj rang-listi univerziteta.
Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU