Narandžasto upozorenje za Hercegovinu, građani upozoreni na poplave

Usljed obilnih padavina na području Hercegovine na snazi je narandžasto upozorenje, dok je iz istih razloga na području Krajine, sjeverozapadne, sjeveroistočne i centralne Bosne na snazi žuti meteoalarm. Istovremeno žuti meteoalarm je na snazi na području jugozapadne i jugoistočne Bosne zbog vjetra, a u istočnoj Bosni zbog grmljavine.

Tako se na području mostarske regije prognoziraju udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat uz očekivanu količinu padavina između 30 i 50, lokalno na sjeveru i sjeverozapadu regije do 90 litara po metru kvadratnom, a najavljuje se i grmljavina.

Slično stanje i u trebinjskoj regiji gdje se očekuje između 40 do 60 milimetara kiše, a u zonama jačih pljuskova ponegdje i preko 80 milimetara kiše po metru kvadratnom, uz udare vjetra između 40 i 60 kilometara na sat i grmljavinu.

“Poduzmite mjere opreza i pratite aktuelnu prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom. Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće”, upozoravaju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Na području livanjske regije očekuju se udari vjetra između 40 i 60 kilometara na sat, dok je očekivana količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom.

Istovremeno na fočanskom području očekuje se jak do olujni vjetar, udara od 40 do 70 kilometara na sat, kao i 20 do 50 milimetara kiše po metru kvadratnom, a pljuskove će pratiti i grmljavina. Iz tih razloga na ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

Na području bihaćke regije prognozira se očekivana količina padavina između 20 i 40 litara po metru kvadratnom, na području sarajevske regije očekivana količina padavina je također između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom uz grmljavinu.

Isto stanje je na prostoru tuzlanske regije gdje je očekivana količina padavina između 20 i 40, lokalno do 50 litara po metru kvadratnom, uz mogućnost grmljavine, dok se na prostoru banjalučke regije očekuje od 20 40 milimetara kiše i to na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

I na prostoru prijedorskog područja očekuje se više od 20 milimetara kiše na zapadu regije, a pljuskovi će biti praćeni grmljavinom.

Istovremeno na području višegradske regije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Na svim ovim područjima na snazi je žuti meteoalarm.

U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme sa kišom. Obilnije padavine na području Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 13, na jugu zemlje do 16 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 19 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 11 stepeni Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 stepeni Celzijusa.

Usljed klizišta i vode na saobraćajnicama u Krajini otežan promet vozila

Zbog većeg klizišta, na magistralnom putu Bosanska Krupa-Bosanska Otoka, u mjestu Stegarići, saobraća se usporeno, jednom trakom.

Istovremeno, na magistralnom putu Bosanska Kostajnica-Bosanska Dubica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom.

Usporeno je saobraćanje i na magistralnom putu Prijedor-Bosanski Novi, u mjestima Buljuk i Petkovac.

Zbog vode na kolovozu izdvaja se i putni pravac Bosanska Krupa-Sanski Most, a zbog učestalih odrona kamenja i zemlje na kolovoz putni pravac Karanovac-Ugar-Turbe.

I na ostalim putnim pravcima upozorava se na puno vode na kolovozu, kao i na učestale odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) apeluje se na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Vozači se pozivaju da drže odstojanje između vozila i izbjegavaju rizična preticanja.

Zbog redovnog servisiranja tunela Grab, 25. novembar i Vis za saobraćaj se zatvara dionica autoputa A-1 smjer Tarčin-Lepenica. Saobraćat će se dvosmjerno, desnom stranom autoputa, uz postavljenu privremenu saobraćajnu signalizaciju do okončanja radova.

Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu Gorica, za saobraćaj je zatvorena desna cijev tunela 1. mart u smjeru Zenica-Sarajevo, a vozila saobraćaju dvosmjerno kroz lijevu tunelsku cijev.

Na dionici magistralnog puta M-17 Jablanica-Mostar (na lokalitetu Donja Jablanica) danas će se ponovo saobraćati, usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Sporije zbog radova tokom dana saobraća se na magistralnim putevima Bihać-Kamenica i Čevljanovići-Nišići.

Na dionici regionalnog puta od mjesta Ravno prema magistralnom putu Ljubinje-Trebinje (M-6) saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Zbog sanacionih radova zatvoren je most na ulazu u Nemilu (spoj M-17 sa R-473), a vozila saobraćaju preko raskrsnice u Topčić Polju.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz obavezna kratkotrajna zadržavanja.

federalna.ba/agencije

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU