15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Naredne sedmice početak suđenja za zločine u Lukavcu

Suđenje osmorici optuženih za ubistva, zlostavljanja i druge zločine počinjene nad civilima od juna do polovine oktobra 1992. godine na području Lukavca, počet će naredne sedmice u Državnom sudu.

Početak suđenja Zijadu Sraboviću, Refiku Morankiću, Ahmetu Bajriću, Senaidu Ćosiću, Abidu Arapčiću, Pašagi Čajiću, Mirsadu Žiliću i Samiru Džambiću zakazan je za utorak, 28. maj.

Prema optužnici, Srabović je zločine počinio kao nekadašnji pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Lukavac, Morankić kao pripadnik Štaba TO-a i komandant Vojne jedinice zvana ‘Fikina jedinica’ i komandant zatvora u objektu “Klaonica”.

Bajrić je optužen kao nekadašnji vojni policajac Štaba TO-a Lukavac i pripadnik ‘Fikine jedinice i HVO-a Modrac’.

Ćosića i Arapčića Tužilaštvo BiH tereti da su zločine vršili kao pripadnici ‘Fikine jedinice i HVO-a Modrac’, dok su Čajić, Džambić i Žilić, optuženi da su zločine vršili kao vojni policajci Štaba TO-a Lukavac.

Istog dana planirano je izlaganje završnih riječi Odbrane Ahmeta Sejdića, bivšeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima na području opština Rudo, Višegrad i Goražde.

- Oglašavanje - naredne sedmice početak suđenja za zločine u lukavcu

U srijedu zakazano je iznošenje žalbi na prvostepenu presudu kojom su Jerko Ivanković Lijanović i još osam optuženih osuđeni na ukupno 52 godine i osam mjeseci zatvora zbog organizovanog kriminala, pranja novca, porezne utaje i neplaćanja poreza te krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga ili isprava.

Presudom iz oktobra prošle godine, Jerko Ivanković Lijanović osuđen je na 12 godina i novčanu kaznu u iznosu 50.000 konvertibilnih maraka (KM), dok je Slavo Ivanković Lijanović dobio deset godina zatvora i novčanu kaznu od 30.000 KM. Milorad Bahilj i Jozo Slišković su dobili jedinstvene kazne od po pet godina i deset mjeseci zatvora, a Željko Mikulić, Draženko Kvesić i Mirko Galić su osuđeni na po tri godine zatvora. Presudom Suda BiH Mirjana Šakota i Miroslav Čolak su osuđeni na po pet godina zatvora.

Firma “Farmer” je novčano kažnjena iznosom od 800.000 KM, “Farmko dva miliona maraka, a “Optimum” 200.000 KM. Jozo Ivanković Lijanović je presudom jedini oslobođen krivice.

Naredne sedmice u Sudu BiH nastavit će se suđenja za zločine počinjene i u drugim bosanskohercegovačkim gradovima, javlja Birn.

(FENA) M.L.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima