Narednu generaciju Audija RS6 pokretat će hibridna pogonska grupa

Posljednja generacija “karavana svih karavana“ koji će pokretati (i) motor s unutrašnjim sagorijevanjem očekuje se početkom 2026. godine.

Iz Ingolstadta je stigla potvrda da Audi Sport priprema narednu generaciju čuvenog modela RS6 koji će, prije najavljenog prelaska na potpunu elektrifikaciju, biti posljednji RS6 čiju će pogonsku grupu činiti (i) motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

I dok aktuelni Audi RS6 pokreće 4-litarski V8 motor kojem asistiraju dva turbopunjača i blaga hibridna tehnologija (MHEV – Mild Hybrid Electric Vehicle), prvenstveno zbog sve strožijih normi o emisiji izduvnih gasova, naredni RS6 koji bi trebao biti na sceni od 2026. godine pokretat će hibridna pogonska grupa (PHEV – Plug-in Hybrid Electric Vehicle) koju će činiti motor s unutrašnjim sagorijevanjem i za sada nepoznat broj elektromotora.

Nije otkriveno hoće li najavljeni hibridni RS6 ispod prednjeg poklopca zadržati V8 motor, ali ne treba sumnjati da će Audi Sport još jednom uraditi odličan posao zbog kojeg se RS6, koji ove godine obilježava 20. rođendan, od prve do aktuelne generacije smatra “karavanom svih karavana“.

Podsjećanja radi, prvi RS6 pokretao je 4,2-litarski biturbo V8 motor (450 KS). S narednom generacijom kupci su mogli računati na 5-litarski biturbo V10 sa 580 KS, a motor u aktuelnom RS6 koji će biti u igri još godinu-dvije razvija 600 “konja“.


pressmediabih.com
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU