25 C
Sarajevo
Utorak, 28 lipnja, 2022

  Narodno okupljanje na Bobovcu povodom obnove bosanske državnosti

  Nekoliko nevladinih organizacija organizirat će danas narodno okupljanje na kraljevskom gradu Bobovac povodom obnove bosanske državnosti i obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

  Riječ je o BZK “Preporod”, Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca, Hrvatskom narodnom vijeću, MDD “Merhamet”, Srpskom građanskom vijeću-pokret za ravnopravnost, Udruzi organizacije otpora umirovljenih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo i Asocijaciji nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

  Već četvrtu godinu nevladine organizacije organiziraju tu svečanost, a cilj je da se tradicionalnim okupljanjem na Bobovcu simbolički afirmišu korijeni bosanskog državnog subjektiviteta i utemeljenosti, te razvoja državnosti BiH u budućnosti.

  – Nije namjera okupljanja da se na bilo koji način dovede u pitanje historijski značaj i uloga Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a iz 1943. godine. Naprotiv, riječ je o afirmaciji odluka ZAVNOBiH-a kao ključne i prelomne faze u obnovi i stvaranju čvrstih temelja za dalji razvoj bosanskohercegovačke države i demokratske nacije primjerene i uključene u porodicu demokratskih država svijeta. Gradnja takve narodne volje može biti, i jeste, odlučujući faktor stabilnosti i snage države i pouzdan oslonac obnove kulture zajedničkog života u raznolikostima, a posebno afirmacije građanskog društva bez kojeg nema moderne demokratske države – navodi se u saopćenju Asocijacije “Krug 99”.

  Na Bobovcu će biti odata počast zastavi BiH počasne jedinice Oružanih snaga BiH, a prigodnim koračnicama i izvođenjem himne počast Domovini. Predviđeno je da se prisutnima obrate organizatori i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU