13.8 C
Sarajevo
Utorak, 28 rujna, 2021

Narodno pozorište Tuzla: Dva izvođenja predstave “Tvoj sin Huckleberry Finn”

Na scenu Narodnog pozorišta u Tuzli vraća se predstava “Tvoj sin Huckleberry Finn”, u režiji Alena Šimića, koja će biti odigrana 18. i 19. juna. Premijera je bila 8. maja, a riječ je o koprodukcijskom ostvarenju Scene MESS i Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je rađena prema romanu Bekima Sejranovića.

Kroz roman autor se bavi vlastitim neuspjelim putovanjem brodićem od Brčkog do Crnog mora, na kojem mu društvo prave neobični saputnici iz Norveške i Japana. Kroz djelo se proteže i fatalna ljubavna priča, a pisac konstantno propituje i vlastitu slobodu.

Za reditelja Šimića izazov je bio pretvoriti knjigu u pozorišno djelo jer roman u startu nameće subjektivnu vizuru svijeta samog autora, a pozorište je kolektivni čin u kojem svi akteri zajedno stvaraju.

  • Bilo je teško pronaći odgovarajući način u kojem će se kolektivni čin pretvoriti u subjektivnu viziju i strukturu. Glumačkom ekipom sam veoma zadovoljan, bilo je lijepo raditi, rekao je Šimić.

Uloge u predstavi ostvaruju Edis Žilić, Adnan Omerović, Milenko Iliktarević, Andrea Aković, Siniša Udovičić, Elvis Jahić, Dalibor Brkić i Alisa Brkić, a autorski tim predstave čine još i dramaturg Benjamin Hasić, Sabina Trnka, scenografkinja i kostimografkinja, te Ena Kurtalić koja potpisuje scenski pokret. Zbog tematike predstava se ne preporučuje publici mlađoj od 16 godina. Sarajevska premijera predstave “Tvoj sin Huckleberry Finn” bit će uskoro najavljena.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima