NASTALI U TIJEKU RATA: Kazalište Travnik u Jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (FOTO)


Hrvatsko amatersko kazalište Travnik u Jankovićima u srijedu navečer proslavilo je 30.godina svog postojanja. U moderno uređenoj zgradi skupio se veliki broj ljudi,.koji su jedan dio svog života ostavili i kazalištu u Jankovićima.

Pored Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Hrvatsko amatersko kazalište Travnik je drugo Hrvatsko kazalište u Bosni i Hercegovini.
Ove godine se obilježava trideset godina rada ove značajne institucije, ustanove ili ni sami ne znamo kako je nazvati, obzirom da se ne nalazi na proračunu ni općine ni županije nego samofinasiranjem i ogromnim trudom i zalaganjem ustrajava i obilježava ovaj veliki jubilej.

nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto) nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto)

Kazalište nastalo u najtežim trenutcima

Nego krenimo iz početka.
1993 godina u Novoj Biloj, u najtežim ratnim vremenima počinje ova nevjerovatna priča.

Kako to u jednoj programskoj knjižici opisuje glumac kazališta i travničkog i mostarskog, danas umirovini Dragan Šuvak, počelo je uz umilni tutanj 122-ojke, G-Š -ova, PAM-ova, PAT-ova i sličnih tvorevina ljudskog uma i duha dakako, kada ni ti mladi ljudi okupljeni oko Ante Bilića (Intendanata i tvorca kazališta) tada ni sanjali nisu da će dočekati trideset godina rada ove sada već velike institucijeI tako dan za danom, godina za godinom 30 godina, 44 kazališne premijere, 731 izvedba, brojne nagrade, festivali, sve s entuzijazmom koga, valjda, samo još u Bosni ima.
Od klasičnih djela poput Andrića, Dostojevskog, Kulenovića, Gavrana, Agačevića, Sokolovića, Kovačevića, do moderni izvedbi Bosne Srebrene, Bijelog Puta, Od nevolja Jačih i Stadlera, a sve pod redateljskom zamisli i postavkom Ante Bilića utemeljitelja i Intendanta kazališta.

nastali u tijeku rata: kazalište travnik u jankovićima proslavilo 30-ti rođendan (foto)

Ali to nije sve.
Pored navedenih dijela, kazališnih izvedbi ovo kazalište se može pohvaliti nečim što samo rijetki teatri mogu. Oni su u periodu od 1999 godine do danas izgradili vlastitu zgradu Hrvatskog kazališta Travnik u mjestu Jankovići u kojemu su do sada, gostovala sva relevantna imena našeg glumišta, Vojin Perić s Teatrom slijepih i slabovidnih NOVI ŽIVOT iz Zagreba su gotovo domaćini na travničkoj sceni, Akademija scenskih umjentosti iz Osijeka, D.Šuvak, J.Novljaković, N.Kleflin, M. Gavran, A.Vilenica, V. Matula, I.Gregurević, Z. Sokolović, T Filipović, D.Florenci, H. Burina, i brojni drugi umjentici i teatri iz regije i šireGlavni projekti su kazališne predstave koje se izvode i ugošćuju najviše u Andrićevim danima u kazalištu, koje ovo kazalište obilježava od 1994. godine. Sudjelovanje u Erasmus + projektima u RH i Srbiji 2016., 2017. i 2018. godina, projektima UNDP u BiH 2018. i 2019. godine te svima poznata Maškarijada u kazalištu i Country party kao zaštni znak kazališnih fešti.

Zgrada kazališta, koja je milijunski projekt, nastaje i gradi se zahvaljujući najviše Tomu Yanseu i Stipi Šumanu iz Zaklade za susrete mladih iz Roterdama koji započinju ovaj projekt, a onda se zahvaljujući Hrvatskom veleposlanstvu u BiH u Sarajevu u izgradnju uključuje i Vlada RH sa Ministarstvom kulture RH i Središnjim uredom za Hrvate izvan RH te Ministarstvo kulture F BiH i Ministarstvo civilnih poslova BiH.
Veliku zaslugu za izgradnju zgrade imaju i domaća ministarstva i Vlada Kantona Središnja Bosna: Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa ŽSB, te Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova ŽSB ( Fond za okoliš) koji su putem javnih poziva i natječaja samo u protekle četiri godine kazalište podržali sa oko 200 000,00 KM (dvjesto tisuća konvertibilnih maraka) za utopljavanje zgrade, zamjenu stolarije i izgradnju hostela koji se koristi za smještaj umjetnika koji prođu kroz kazalište.
Kazalište danas okuplja tri scene (malu, srednju i veliku s 52 aktivna člana-glumca), a kroz Hrvatsko kazalište Travnik je od 1993 do 2023 godine prošlo 316 glumaca amatera, profesionalaca, članova kazališta za koje se krajem ove godine sprema poseban doček jer kako kažu: Svi su oni zaslužni za ovo što danas kazalište ima bez obzira koliku i kakvu ulogu u ovih trideset godina u kazalištu ostvarili.
2023. godina je trideseta obljetnica i započela je s premijerom predstave „STADLER“ koja je već izvedena četiri puta, a govori o velikom ocu Bosne kakav joj baš danas u ovim turbulentnim vremenima treba i nastavlja se s pripremom novih predstava (velike, male i srednje scene) koje će imati poseban štih i dizajn povodom trideset godina rada o čemu ćemo još puno u ovoj godini čuti i pisati.

I na kraju ove priče, kada gledamo te nevjerojatne entuzijaste koji sve rade iz potrebe možemo se slobodno zapitati kako se to i pitao njihov prijatelj s početka ovog teksta:
Potreba? Valjda. Oni to rade iz potrebe? Valjda iz potrebe. Jeli to dobro raditi iz potrebe? Jeste dobro.

Živjeti na sceni iz potrebe jedino ima smisla u besmislu. To je ono što zovu život. Hoće li oni preživjeti na sceni? Hoće. Kako? Spasit će ih ( i održati) RIJEČ. A istina? E, ona je ubijena u ratu, a sada je oni traže na sceni.
Pomaže im RIJEČ. Ona je kažu besmrtna.

centralna.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU