15 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  (VIDEO) NASTAVLJA SE ŠTRAJK / Bez uspjeha završeni pregovori o povećanju plaća radnicima u zdravstvu u SBK

  Pregovarački tim Vlade Srednjobosanskog kantona odbio je zahtjev o uvećanju koeficijenta za isplatu plaća zdravstvenim radnicima, zbog čega je, bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru, završen današnji sastanak pregovaračkih timova Vlade i Kantonalnog odbora Neovisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu.

  Predsjednik Sindikata Armin Kukić podsjetio je kako su članovi ovog sindikata, među kojima su najbrojniji medicinske sestre i tehničari, od 1. aprila bez kolektivnog ugovora te da će nastaviti svakodnevni polusatni štrajk upozorenja.

  – Za nas je neprihvatljiva Vladina ponuda o povećanju satnice rada s 2,31 KM na 2,35 KM. Već smo odustali od određenih zahtjeva, ali ne možemo odustati od onoga za uvećanje koeficijenata za 0.3, za sve grupe linearno. Smatramo da je ovaj zahtjev realan i da novca za to ima – kazao je Kukić novinarima nakon sastanka.

  Ministar zdravstva SBK Anto Matić tvrdi da bi uvećanje koeficijenta predstavljao veliki financijski teret na Zavod za zdravstveno osiguranje (ZZO), zbog čega je Vlada ostala pri ponudi za povećanje satnice.

  – Ne mogu reći točan iznos, ali ljudi iz ZZO-a tvrde da mnogo košta uvećanje koeficijenata i da su tu u pitanju milijuni. Iako smatram da su zahtjevi sindikata opravdani, vjerujem da je naša ponuda realna i da ne ugrožava sustav – naglasio je on.

  Kako je rečeno, štrajk upozorenja u javnim zdravstvenim ustanovama bit će nastavljen svakodnevno, od 10 do 10.30 sati, odnosno u vrijeme pauze, dok Predsjedništvo Sindikata ne donese odluku o daljnjim koracima.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA