Nastavljen štrajk radnika preduzeća ‘Olip’ u Donjem Vakufu

Jutros je nastavljen štrajk više od tristotine radnika preduzeća “Olip“ iz Donjeg Vakufa, koji od menadžmenta preduzeća traže ukidanje odluke o umanjenju aprilskih plaća

-Pogoni za proizvodnju obuće i kožne galanterije radili su bez prestanka punim kapacitetom u protekla dva mjeseca, i mišljenja smo da nije postojao nikakav razlog za umanjenje naših mukotrpno zarađenih plaća – kazali su radnici.

Ističu kako se radi o prvoj obustavi proizvodnje od početka rada firme, te da su bili primorani na ovakvu mjeru, i zbog činjenice da je najnoviji potez rukovodstva uslijedio pred predstojeće bajramske praznike.

-Razni su vidovi kršenja prava radnika, a ovo je samo jedan. Radničke plaće su ionako minimalne, i kreću se u prosjeku oko 450 KM. Sad zamislite, kako je kad se ta ista plaća umanji za stotinu i više maraka. Na ovakav drastičan rez nećemo pristati – poručili su.

Učesnici štrajka kažu da neće odustati od zahtjeva za povlačenjem sporne odluke.

Najavljuju, također, kako će tražiti da se njihova primanja izjednače s plaćama radnika u pogonima u Travniku za koje tvrde da su, od samog starta rada firme u Donjem Vakufu, u povoljnijem položaju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU