NATO podržava agencije za djelovanje u slučaju katastrofa

U sklopu NATO-ova projekta, osmišljenog da promovira suradnju i zajedničke standarde, više od 60 predstavnika agencija civilne zaštite i spašavanja sudjelovat će u NICS vježbi “Vlašić 2024.”, čiji je domaćin Ministarstvo sigurnosti BiH.

Cilj dvodnevne vježbe je provjera sposobnosti agencija civilne zaštite i spašavanja da zajedno djeluju u spasilačkim misijama u zimskim uvjetima. Stručnjaci iz NATO-ova stožera Sarajevo na terenu su kako bi savjetovali sudionike o ključnim oblastima, kao što je helikopterska podrška i korištenje NATO-ove aplikacije koja omogućava osoblju iz različitih agencija komunicirati i dijeliti informacije u stvarnom vremenu na dodir ekrana.

Zapovjedni sustav upravljanja kriznim situacijama (NICS) razvio je NATO kako bi pomogao međuresornim i međunarodnim spasilačkim operacijama. Početkom ove godine, predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, uprave civilnih zaštita FBiH, RS-a i Distrikta Brčko BiH boravili su u SAD-u i susreli se sa stručnjacima svjetski poznatog Tehnološkog instituta Massachusetts (MIT), koji su kreirali ovu aplikaciju.

– U slučaju katastrofe svaka sekunda je važna. Sposobnost da se surađuje i komunicira unatoč neizbježnom kaosu spašava živote, ali za to su potrebni obuka i zajednički standardi. A to je ono što NATO pruža – izjavila je zapovjednica NATO-ova stožera Sarajevo brigadna generalica Pamela L. McGaha.

IZVOR: www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU