20.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 29 rujna, 2022

Naučnici stvorili prvi “sintetički embrij” na svijetu

Kao da nije bilo dovoljno kontroverze u nauci do sad, izraelski naučnici odlučili su još malo podići ljestvicu. Naime, kako su objavili, stvorili su prvi laboratorijski uzgojen sintetički embrij.

Molekularni genetičar Joseph Hanna i njegov tim istraživača s izraelskog Instituta za nauku  Weizmann, uspjeli su stvoriti sintetički embij miša. Tačnije, stvorili su embrij bez oplođenog jajašca ili maternice.

U studiji objavljenoj u časopisu Cell, pojasnili su kako ovaj novi model embrija oponaša sve funkcije ranog razvoja živog bića – kao što je stvaranje stanica iz kojih se razvija srce, krv, mozak i drugi ekrani, kao i brojne druge stanice koje se mogu pronaći u posteljici i drugim tkivima koja su nužna za održavanje trudnoće.

“Naš sljedeći izazov je razumjeti kako matične stanice znaju što trebaju napraviti – kako se spajaju u organe i kako pronalaze tačno određeno mjesto u embriju, a zbog našeg sustava, koji je za razliku od maternice proziran, to bi nam moglo biti korisno u otkrivanju zašto nastaju defekti na ljudskim embrijima”, istaknuo je Hanna.

  Stiže prometna superkamera: Snimat će prekršaje u krugu od 360 stupnjeva

Ovaj “sintetički embrij” mogao dati novi uvid u različite faze razvoja živih bića.

Ovo je krucijalna faza. Kod ljudi, brojne trudnoće se prekidaju upravo u ovom trenutku, a ne znamo zašto. Stvaranje ovakvih modela omogućava nam bolje razumijevanje svega što može poći po krivu i mogući uvid u to što mi možemo napraviti po tom pitanju, napisala je istraživačica Megan Munsie sa Sveučilišta u Melbourneu, koja nije bila uključena u studiju, u komentaru objavljenom u The Converstionu.

Naučnici se trenutno suočavaju s problemom održavanja “sintetičkog embrija” dovoljno dugo da bude značajan za istraživanje. Naime, model embrija koji su razvili u laboratoriju preživio je tek osam dana (kod miševa razvoj embrija traje 20 dana). To bi moglo pomutiti planove koje je startup Renewal Bio imao za komercijalno iskorištavanje rezultata ovog istraživanja. Točnije, Renewal Bio želi stvoriti “sintetičke embrije” koje bi onda iskoristio za prikupljanje tkiva potrebno za transplantacije i liječenja.

Uz to što bi ovakav način istraživanja smanjio korištenje životinja u laboratorijima, sintetički embrij mogao bi, vjeruju naučnici, u budućnosti postati siguran izvor stanica, tkiva i organa za transplantaciju.

  Tinejdžer osuđen na 3 godine zatvora zbog Twitter Bitcoin prijevare

“Umjesto da razvijamo različite protokole za uzgoj različitih tipova stanica, npr. za bubrege ili jetru, jednog bismo dana mogli stvoriti ovakav sintetički embrij i izolirati stanice koje trebamo. Nećemo morati upravljati razvojem organa u nastajanju. Embrij to radi sam”, dodao je Hanna.

No, kako ističu naučnici, one neće biti dostupne još desetljećima.

The post Naučnici stvorili prvi “sintetički embrij” na svijetu appeared first on Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
TNT Portal
TNT Portalhttp://tntportal.ba
TNT Portal donosi najnovije vijesti uz oglase za posao i zanimljive sadržaje kao što su recepti, horoskop, sanjalica, kvizovi i radio stanice.
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU