NE, NIJE U BiH: Uvode skraćeni radni tjedan, a radnici će dobiti i veću plaću

Lamborghini i njegovi sindikati objavili su početkom tjedna revolucionarni sporazum kojim se uvodi četverodnevni radni tjedan za zaposlenike u proizvodnji automobila.

Sindikati su to pozdravili kao “povijesni” dogovor, koji označava presedan u europskom automobilskom sektoru smanjenjem radnog vremena bez smanjenja plaća. Umjesto toga, radnici će u siječnju 2024. godine dobiti povećanje plaće zajedno s jednokratnim bonusom od 1082 dolara.

Radite manje i radite bolje, to je načelo koje je vodilo ove pregovore i koje je dio sveobuhvatnog obrazloženja, poručili su sindikati FIOM i FIM-CISL.

Prema novom dogovoru, proizvodno osoblje će raditi 31 dan manje godišnje, piše portal Road & Track. Taj pomak prema kraćem radnom tjednu izjednačava Lamborghini s drugim europskim tvrtkama poput Intesa Sanpaolo i EssilorLuxottica, koje su obje nedavno usvojile slične mjere.

S druge strane, takav potez nije ekskluzivan samo za Europsku uniju, jer britanske tvrtke koje su prihvatile skraćeni radni tjedan izvješćuju o poboljšanoj produktivnosti, poboljšanom zadržavanju poslova i stopama zapošljavanja te smanjenju bolovanja.

Međutim, napori da se provede skraćeno radno vrijeme u automobilskoj industriji suočili su se s otporom velikih igrača kao što su Ford, General Motors i Stellantis, dok drugi sindikati nisu mogli osigurati odobrenje za promjenu.

The post NE, NIJE U BiH: Uvode skraćeni radni tjedan, a radnici će dobiti i veću plaću appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU