Nedovoljan rad radnika Umjetničke galerije BiH izazvao reakciju Ministarstva kulture i sporta KS

Ministarstvo kulture i sporta KS ističe važne činjenice u vezi nedavnog nezadovoljstva Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i njenog menadžmenta zbog nedostatka sredstava za plate i rad ove ustanove.

U skladu s tim, Ministarstvo je osiguralo sredstva za plate uposlenicima Umjetničke galerije BiH od mjeseca maja do kraja 2024. godine u iznosu od 1.000 KM, pružajući dodatno plaćanje svih troškova vezanih uz primanja.

Obavještenje Ministarstva također ističe da je podrškom Ministarstva, u protekle četiri godine Umjetnička galerija BiH dobila značajne grantove za projekte i programe, što je omogućilo sprovođenje kulturnih aktivnosti i projekata.

Iako su sredstva osigurana, Ministarstvo izražava žaljenje zbog nepostojeće izloženosti velikog broja umjetničkih djela iz depoa Umjetničke galerije publici, te smatra da je potrebno raditi na većoj dostupnosti kulturne baštine posjetiocima.

Kao odgovor na izjavu direktora Straja Krsmanovića o alarmantnoj situaciji u ustanovi, Ministarstvo naglašava svoj angažman u osiguranju stabilnosti i podrske za bosanskohercegovacke ustanove kulture, umjetnike i kulturne radnike.

Izvor: ( www.tvsa.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU