Neizvjesna rasprava o aferi Potkivanje

Na dnevnom redu, između ostalog, naći će se i rasprava o pismu međunarodnih institucija o propustima u radu VSTV-a.

Neizvjesno je međutim hoće li članovi Vijeća raspravljati i o aferi Potkivanje.

Pismo OSCE-a, Delegacije Evropske unije i Ambasade SAD sutra ponovo je na dnevnom redu VSTV-a. Za one koji prate dešavanja u trećem stubu vlasti, čelništvo VSTV-a više nema nikakav kredibilitet.

– VSTV-om je zadovoljan samo VSTV, mislim da je ilustrirao izvještaj OSCE-a jučer o procesuiranju ratnih zločina koji je pokazao da oni ništa ne rade, a ono što rade rade na pogrešan i loš način – smatra Dženana Karup-Druško, urednica portala avangarda.ba.

Kako objašnjavaju iz BIRN-a loše procesuiranje ratnih zločina u državnom tužilaštvu traje već godinama, i dok je ovim odjelom rukovodila današnja glavna tužiteljica Tadić. Ni u drugim oblastima ništa bolja situacija pa tako u oblasti političke korupcije nema nikakvih rezultata.

– Svjedoci smo da u proteklih godinu-dvije dana postoji fokus međunarodne zajednice na procesuiranju političke korupcije, to je zaista tema koja se kontinuirano spominje na semiarima, okruglim stolovima, različitim projektima, ali svjedoci smo da na državnom nivou ne postoji organizovani sistemski pristup ozbiljne korupcije – kaže Denis Džidić, urednik portala detektor.ba.

Bez sumnje, kako ističu naši sagovornici, dešavanja u VSTV i u narednim danima izazivat će pažnju javnosti.

Četiri člana VSTV zatražila su utvrđivanje eventualne odgovornosti Milana Tegeltije, predsjednika VSTV zbog sastanka sa Nerminom Aleševićem, velikokladuškim privrednikom i Markom Pandžom inspektorom SIPA-e kako bi bio ubzan Aleševićev predmet koji se vodi u sarajevskom kantonalnom tužilaštvu.

Disciplinski postupak protiv Tegeltije nije počeo jer su odbačeni svi zahtjevi Ureda disciplinskog tužioca.

federalna.ba/

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU