Nejra, Nedžla i Amina napisale najbolje radove na temu “Šta je nama antifašizam danas?”

Udruženje antifašista i boraca NOR-a 1941-1945 Općine Travnik pod pokroviteljstvom načelnika Općine Travnik dr. sc. Kenana Dautovića povodom 25. novembra, Dana državnosti BiH, 78. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a i 77. godišnjice oslobođenja Travnika u Drugom svjetskom ratu raspisalo je konkurs/natječaj za literarne radove osnovnih i srednjih škola na području Općine Travnik na temu “Šta je nama antifašizam danas?”

Učešće u konkursu uzeli su učenici OŠ “Travnik”, OŠ “Vitovlje”, OŠ “Turbe”, OŠ “Kalibunar”, Mješovite srednje škole “Travnik” i Elči-Ibrahim pašine medrese i pristiglo je 32 rada pisanih u prozi i stihu.

Žiri u sastavu književnica Rabija Mameledžija, Melisa Ščetić diplomirani komperativist i diplomirani bibliotekar i Amela Lolić predsjednica SABNOR-a SBK/KSB odabrali su najbolje radove kako slijedi:

1. mjesto osvojila Nejra Kajmak učenica II3 razreda Mješovite srednje škole Travnik,

2. mjesto osvojila je Nedžla Sefer učenica III1 razreda Mješovite srednje škole Travnik dok je

3. mjesto osvojila Amina Mehić učenica IX razreda OŠ “Vitovlje”.

Za najbolje radove obezbjeđene su novčane nagrade i diplome koje će biti uručene na svečanoj akademiji povodom 25. novembra Dana državnosti u 24. novembra 2021. godine u Centru za kulturu Općine Travnik s početkom u 19,00 sati.

Pobjednički rad Nejre Kajmak bit će objavljen dnevnim novinama “Oslobođenje” najstarijim dnevnom časopisu koji nastao 1943. godine u vrijeme kada je cijela Evropa bila porobljena od sila Trećega rajha i kada je 25.i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a i gdje su postavljeni temelji moderne države Bosne i Hercegovine. Tada je donesena rezolucija ZAVNOBIH-a čiji je tekst predložio Avdo Humo, književnik iz Mostara i koja je jednoglasno usvojena. Sve odluke donesene na I. zasjedanju ZAVNOBiH-a potvrđene su 29. i 30. novembra na II. zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu.

Ovom prilikom UABNOR Općine Travnik poziva sve građane Bosne i Hercegovine da u što većem broju dođu 25. novembra u Mrkonjić Grad gdje će se održati svečana akademija povodom I. zasjedanja ZAVNOBIH-a pred obnovljenim Domom ZAVNOBIH-a.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU