Zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plaća u predviđenom roku, rudari Rudnika mrkog uglja “Abid Lolić” kod Travnika obustavili su rad, potvrdio je predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić, prenosi Fena.

Husić je novinarima kazao da su obustave rada počele jučer s obzirom na to da dan ranije nije pronađeno rješenje te je potvrdio da je račun rudnika blokiran.

– Osnovna stavka je isplata plaća, a trenutno poslodavac nije osigurao mogućnost da ispoštuje tu odredbu i ne može u predviđenom roku isplatiti plaće za prethodni mjesec. Kolektivni ugovor je u primjeni u skladu sa sporazum koji su sindikati potpisali s Vladom Federacije BiH. Nije se pronašlo rješenje i imamo radnički neposluh koji ima podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH – izjavio je Husić.

Dodao je da će rudari početi izvršavati radne zadatke čim budu osigurani uvjeti za primjenu Kolektivnog ugovora.

1
Komentari

avatar
1 Teme komentara
0 Odgovori na temu
0 Followers
 
Najnoviji komentari
Najpopularniji komentari
1 Autori komentara
Šehić Rasim Autori nedavnih komentara
  Prati komentare na ovaj članak  
Najnovije Najstarije Najpopularnije
Obavijest o
Šehić Rasim
Gost
Šehić Rasim

Nije anonimnost neophodna nemam koga da se bojim nije ovdje samo plata problem ovdje je problem što se sistemski uništava naš rudnik netransparentnim poslovanjem i planovima koji kroji vlada u sklopu sa poreznom upravom svakim danom kriminal u poslovanju firme je sve veči bogačenje privatnih lica na račun rudnika a radnici nek rintaju i ginu da bi punili džepove privatnika