Neophodna hitna vakcinacija u sprječavanju ponovnog pojavljivanja morbila

Nakon perioda registriranog vrlo malog broja slučajeva morbila u europskoj regiji SZO-a 2021., broj slučajeva raste od početka 2022.

Stalni padovi u stopama imunizacije i propuštene doze vakcinacija zbog pandemije COVID-19 ostavili su mnoge ljude, među njima i povećani broj djece, osjetljive na tu potencijalno smrtonosnu bolest.

  • Nakon velikih epidemija morbila 2018. i 2019. godine, sa gotovo 200.000 prijavljenih slučajeva, broj prijavljenih slučajeva u regiji je pao 2020. godine na nešto više od 12 000. Tokom 2021. godine prijavljeno je samo 159 slučajeva morbila u 22 zemlje. Međutim, taj broj je povećan u 2022., sa 904 prijavljena slučaja dosad u 27 zemalja – navode iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Kako ističu, sve zemlje regije suočene su sa izazovima u održavanju stepena imunizacije na nivou koji je to bio prije pandemije, kroz rutinsku imunizaciju koja sadrže vakcine protiv morbila te drugih vakcina u svojim nacionalnim kalendarima imunizacija.

  • Stopa imunizacije se također uveliko razlikuje, između zemalja ali i unutar njih. Neke države su iskoristile periode između valova pandemije COVID-19 uspjevši nadoknaditi zaostatke i održati poželjne nivoe pokrivenosti. U drugima je rutinska imunizacija prekinuta ili odgođena, na duži period, među značajnim brojem stanovništva.

To je utjecalo i na aktivnosti dopunske imunizacije koje su bile planirane u nekoliko zemalja u regiji prije pandemije. Dok Ukrajina odgovara na hitne zdravstvene potrebe povezane s ratom, a Turska na nedavne potrese, te se zemlje suočavaju sa mogućim utjecajima na pružanje usluga redovne imunizacije, čime se povećava rizik od izbijanja zaraznih bolesti – naglašeno je.

Kako je izjavio direktor Odjela za zdravstvene programe u zemljama pri SZO/Evropa dr Nino Berdzuli, svi imaju pravo na nevjerovatnu zaštitu, koju vakcine osiguravaju.

  • Ali, kao što smo to jasno vidjeli tokom pandemije COVID-19, često oni kojima je najpotrebnija zaštita najčešće je ne dobijaju. Kako bi osigurali da nikoga ne izostavimo, potrebno je primijeniti dvostruki pristup. Moramo ojačati naše sisteme imunizacije kako bismo odgovorili na izazove rutinske imunizacije, a istovremeno nastojati doprijeti do najugroženijih kategorija stanovništva kako bismo ih vakcinisali protiv COVID-19 – kazao je.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, održavanje najmanje 95 posto rutinske pokrivenosti sa dvije doze vakcina protiv morbila prekinut će prenos virusa i spriječiti ponovno izbijanje velikih epidemija. Također je ključno povećati svijest zdravstvenih radnika i javnosti o rizicima bolesti.

Osim toga, SZO poziva zemlje da osiguraju da nadzor nad pojavom morbila bude dovoljno čvrst da bi detektovao i istražio sumnjive slučajeve bez odlaganja. Da bi se spriječio daljnji prenos, zemlje moraju biti spremne odgovoriti brzo i učinkovito u slučaju izbijanja morbila.

Vakcina protiv morbila u upotrebi je od 1960-ih i sigurna je, učinkovita i jeftina. SZO preporučuje vakcinisanje sve osjetljive djece i odraslih za koje vakcinisanje protiv ospica nije kontraindikativno. Vakcinisanje sve djece sa dvije doze cjepiva protiv morbila, bilo samog ili u kombinaciji morbili-rubeole (MR), morbili-zaušnjaci-rubeola (MMR) ili morbili-zaušnjaci-rubeole-varičele (MMRV), trebao bi biti standard za sve nacionalne programe imunizacije.

Morbili su bolest koja se može spriječiti vakcinisanjem, a cilj je njihova eliminacija u većini regija Svjetske zdravstvene organizacije, uključujući evropsku regiju. Prenos vrlo zaraznog respiratornog virusa koji uzrokuje bolest smanjen je širom svijeta zbog mjera odgovora na COVID-19, uključujući fizičko distanciranje, korištenje maski i ograničenja uvedenih na međunarodna putovanja.

  • Međutim bolest nije nestala, a rizik od velikih epidemija samo je povećan. U 2021. godini, rekordno visok broj od gotovo 40 miliona djece propustilo je primiti dozu vakcine protiv morbila – 25 miliona djece propustilo je svoju prvu dozu, a dodatnih 14,7 miliona drugu dozu.

Taj pad stopa imunizacije značajan je korak nazad u globalnom naporima postizanja i održavanja nulte stope slučajeva morbila, ostavljajući time milione djece osjetljivima na zarazu. U mnogim zemljama širom svijeta, čim su ublažene mjere odgovora na pandemiju, sistemi nadgledanja počeli su otkrivati ​​sve veći broj slučajeva morbila i epidemija – saopćeno je iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU