Neplaćene kazne: Bh. vozači dužni 78 miliona KM

Prema podacima IDDEEA, najveći dužnik je iz sarajevske općine Stari Grad koji ima 244.504 marke neplaćenih kazni

Na osnovu neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje, vozači u našoj zemlji duguju 78.385.740 KM. Prema podacima koje smo početkom ovog mjeseca dobili iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA), najviše duguju vozači iz Federacije BiH i to 49.887.812, dok vozači iz Republike Srpske za kazne duguju 25.083.488 KM.

Taj dug u Brčko distriktu BiH iznosi 3.414.440 KM.

BRZA VOŽNJA I POJAS
Rekorder u dugovanju je osoba iz sarajevske općine Stari Grad koja državi duguje 244.504 KM. Kako saznajemo, radi se o F. J. koji je nedavno priveden u Istočnom Sarajevu, gdje mu je policija privremeno oduzela Fiat Punto i to nakon što je utvrđeno da ima više od 350 neplaćenih prekršajnih naloga. Policija je konstatovala da se radi o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja.

Prema visini novčanih kazni, izdvajaju se dva vozača iz Brčkog koji za neplaćene saobraćajne prekršaje duguju 85.510, odnosno 78.769 KM. U RS-u vozač iz Modriče duguje 73.659, zatim slijedi vozač iz Živinica sa dugom od 66.450 KM.

Što se tiče prekršaja koje vozači u našoj zemlji čine, prema podacima koje smo dobili u IDEEA, najčešće su to nedozvoljena brzina, potom upravljanje vozilom bez vozačke dozvole, nevezivanje sigurnosnog pojasa…

Krajnji oblik naplate je zamjena novčane kazne za kaznu zatvora i to tako što se za svakih 50 KM duga u RS-u određuje dan zatvora, s tim da kazna ne može biti duža od 60 dana. U FBiH i distriktu dan zatvora je 100 KM.

KOMPENZACIJA ZATVOROM

  • To znači da vozač iz Modriče zbog duga ne može ići četiri godine u zatvor, jer se o svakom neplaćenom prekršaju mora odlučivati pojedinačno. S obzirom na sporost administracije i pretrpanost sudova, veliki dio ukupnog duga vozača vjerovatno nikada neće ni biti naplaćen ili kompenziran zatvorom, budući da zastarijevaju pet godina od pravomoćnosti, objašnjava nam izvor blizak pravosuđu koji dodaje da je općepoznato da registracija vozila ili produženje vozačke dozvole nisu mogući bez plaćanja kazne pa su se građani dosjetili da vozila prepisuju na druge osobe. (Oslobođenje)
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU