8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Neprihvatljiv ignorantski odnos Hrvatske prema BiH zbog Trgovske gore

  ()

   Odlaganje nuklearnog otpada na Trgovskoj gori tema je o kojoj se još danas, ravnopravno s Hrvatskom, mora početi pitati i Bosna i Hercegovina. Radi se o nuklearnom otpadu na granici s BiH i potencijalnoj ugroženosti oko 230.000 naših građanki i građana te prirodnog naslijeđa naše zemlje od neprocjenjive vrijednosti, saopćila je Naša stranka.

  Od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Naša stranka zahtijeva da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor u vezi s tom temom.

  Ignorantski odnos prema ovom problemu koji su pokazale sve hrvatske institucije kojima su bili upućivani upiti u vezi s Trgovskom gorom je neprihvatljiv. Ne može se govoriti o dobrosusjedskim odnosima ako su se susjedi spremni svjesno upustiti u ugrožavanje života preko 200.000 naših građana, navodi se u saopćenju.

  U Našoj stranci smatraju da krivica nije samo na Hrvatskoj. Ignorantski odnos prema našoj državi uslovljen je i ponašanjem članova našeg Predsjedništva koje se u međunarodnim odnosima doživljava krajnje neozbiljno. Ne ostavljaju dojam državnika, međusobno posvađani, nesposobni da imaju ijedan jedinstven stav koji bi bio primjenjiv na cijelu BiH. Zbog toga je krajnje je vrijeme da se uozbilje i da se u vezi s pitanjem Trgovske gore postave jedinstveno, državnički.

  Moramo ojačati svoju pregovaračku poziciju. Zahtijevamo stoga od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da pozove hrvatskog i slovenskog ambasadora na razgovor. Moramo dobiti informaciju zašto Hrvatska odbija da zajedno sa Slovenijom odlaže nuklearni otpad u Sloveniji, iako je argument i slovenske strane da je zemljište na Trgovskoj gori nepodesno za odlaganje nuklearnog otpada. Od Slovenije očekujemo, ako se već upuštaju u raspravljanje o Trgovskoj gori, da u tu raspravu uključe i BiH. Moramo insistirati da pod hitno dobijemo odgovore i na sve tražene upite poslane Hrvatskoj pa i po cijenu prijetnje prekidom diplomatskih odnosa, navodi se u saopćenju Naše stranke.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO