Subota, 12 lipnja, 2021

Neredi u Nizozemskoj trajali i protekle noći…

Policija se i treću noć zaredom sukobila s demonstrantima u Nizozemskoj, a razlog je policijski sat zbog kojeg je bilo nereda i tokom vikenda.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Više od 150 osoba je uhapšeno, a u Rottenrdamu je policija ispalila hice upozorenja i koristila suzavac nakon što demonstranti nisu uvažili naređenje gradnonačelnika.

Nemiri su počeli tokom vikenda kada su demonstranti odlučili reagovati zbog restrikcija uvedenih usljed pandemije koronavirusa.

Premijer Mark Rutte je osudio proteste te je naveo da se radi o “kriminalnom nasilju”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

U Nizozemskoj je od početka pandemije potvrđeno gotovo milion slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je više od 13.500 ljudi.

Nasilja je bilo u nekoliko gradova tokom noći, a policija se sukobila s demonstrantima u Amsterdamu, Rotterdamu, Amersfoortu i Geleenu. Demonstranti su uzrokovali požare na ulicama Haga te su gađali policiju kamenjem i pirotehnikom. U Amsterdamu je uhapšen veći broj osoba, a zabilježena je i materijalna šteta.

U Rotterdamu je policija koristila vodeni top, gradonačelnik je omogućio policiji više ovlasti, a navijači Willema II su izašli na ulice Tilburga kako bi “zaštitili svoj grad” od demonstranata.

Nasilje koje se dogodilo u nedjelju je prema tvrdnjama nizozemske policije najgore u posljednja četiri desetljeća. Policija je širom zemlje uhapsila oko 250 osotba.

Policijski sat traje od 21 do 4:30 sati, a za kršenje je predviđena kazna od 95 eura.

Izvor; KLIX.BA

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -

Vijesti danas