Nermina Mujagić za TVSA: Priča o europskom integrisanju BiH vraća nadu bosanskohercegovačkim građanima

32. godišnjica nezavisnosti BiH, pregovori bez dogovora u iščekivanju odluke EU o otvaranju pregovora s BiH, Izmjene izbornog zakona BiH, ove i ostale događaje koji su obilježili proteklu sedmicu komentira univerzitetska profesorica s Fakulteta političkih nauka UNSA Nermina Mujagić.

Prof. dr. Nermina Mujagić rođena je 1974. godine u Višegradu. Osnovno i srednje obrazovanje završila je u Sarajevu. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu iz oblasti žurnalistike, magistrirala I doktorirala u oblasti političkih nauka. Na postdoktorskom studiju na Fakultetu za družbene vede Univerziteta u Ljubljani, odsjek Kulturologije, istraživala je kulturu konflikata, u vezi sukoba oko Piranskog zaljeva između Hrvatske i Slovenije.

Za redovnu profesoricu izabrana je 2017. godine. Dobitnica je prestižne Fulbright stipendije, koju je realizirala na univerzitetima u Ohiou, SAD, gdje je izvodila predmet Politički konflikti na Balkanu.

Polja njenog istraživanja su: društveni i politički konflikti, mitologija, kultura ljudskih prava i civilno društvo, građanske vrline, mediji i demokratizacija javne sfere. Njeni naučni i stručni radovi objavljeni su u različitim domaćim i inozemnim časopisima.

Članica je Odbora za političke nauke Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Građani BiH su predugo čekali, vrijeme je za otvaranje pregovora- poručili su Antonio Tajani i Alexander Schallenberg, šefovi diplomatija Italije i Austrije, koji borave u BiH. Svjedočimo diplomatskoj ofanzivi evropskih zvaničnika, u BiH je i Analena Berbok, ministrica vanjskih poslova Njemačke. S druge strane, manje od 20 dana do odluke Evropskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH – državna koalicija u BiH nije isporučila sve uvjete- dva od tri potrebna?

„Kompletna ova priča o europskom integrisanju Bosne i Hercegovine mislim da je važna, zato što prije svega vraća nadu bosanskohercegovačkim građanima, mi smo faktički zadnju deceniju živjeli u nekom mraku, blokadama, živjeli smo taj status quo, bez neke orjentacije i slično tome. S druge strane kada govorimo o ulasku BiH u EU na bilo koji način, ovo je početna faza. Te momente moramo posmatrati u kontekstu raspoloženja članica EU, nisu one uvijek raspoložene da pričaju o politici proširenja i sama činjenica da su se otvorili prema nama za nas je važna“, kaže Mujagić.

Cijelu emisiju pogledajte na YouTube kanalu TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU