NESTVARNO/ Par iz Hercegovine srušio rekorde: Vjenčali su se u subotu, razveli u srijedu

Iako sve veći broj brakova završava razvodom, par iz Trebinja srušio je sve rekorde.

Mladenci iz priče vjenčali su se u subotu, a zahtjev za razvod braka podnijeli su već sljedeće srijede, odnosno nakon samo tri dana. U Bijeljini su pak prije nekoliko godina mladenci pod istim krovom uspjeli izdržati tek 12 dana.

Najdulji brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najstariji mladoženja imao je 90 godina. Najstarija mladenka imala je četiri godine manje, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Od razvedenih brakova tijekom 2018. godine tri najdulja trajala su 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je završen u ovoj godini trajao je dva mjeseca.

“U 2018. godini u Federaciji BiH razvedeno je 109 brakova koji su trajali kraće od godinu dana. Najdulji brak razveden u 2018. godini trajao je 62 godine”, naveli su za Klix.ba posljednje obrađene podatke iz Federalnog zavoda za statistiku.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psihologinja Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u uključenim stranama, dakle supružnicima. 

“Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava s određenim životnim izazovom i netko je za brak zreo s 20 godina, a netko nije ni s 40, iako mi kulturološki imamo jasne dobne granice i odrednice kada je nešto vrijeme činiti, udavati se i ženiti se. Uslijed tih kulturoloških i društvenih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahtijeva od svake strane kompromis, spremnost na razumijevanje i jasno artikuliranje vlastitih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu vještinu stječemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas te i način na koji plovimo kroz život i brak”, rekla je.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU