Netanyahu: Ovo su tri preduslova za mir u Gazi

U autorskom članku koji su objavile američke novine The Wall Street Journal, izraelski premijer kaže da postoje “tri preduslova za mir između Izraela i njegovih palestinskih susjeda u Gazi”.

Prvi je, napisao je, uništenje Hamasa, odbacujući zabrinutost o visokoj stopi civilnih smrti tokom izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Broj umrlih u Gazi od 7. oktobra približava se 21.000, a 250 od toga zabilježeno je u posljednja 24 sata, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

“Nepravedno okrivljavanje Izraela za ove žrtve samo će potaknuti Hamas i druge terorističke organizacije širom svijeta da koriste ljudske štitove”, rekao je Netanyahu, nakon što je rekao da Izrael “čini sve što može” da izbjegne civilne žrtve.

Njegov drugi uslov za mir je demilitarizacija Gaze, osiguravajući da se “nikada više ne koristi kao baza za napad” na Izrael. U praksi, rekao je da će to značiti “privremeni sigurnosni perimetar” oko enklave koji sprječava krijumčarenje oružja.

Konačno, Netanyahu je pozvao na “deradikalizaciju” Gaze, ciljajući na predsjednika Palestinske uprave Mahmouda Abbasa, za kojeg je rekao da potiče nasilje protiv Izraelaca.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU