Nevjerovatna priča braće Ramljak! Ivinih gotovo 40 godina novog života sa darovanim bubregom

Ovo je uistinu posebna i zanimljiva, na da sve humana, topla ljudska priča, priča braće Ramljak koja traje gotovo 4 decenije.

Kada je stariji brat Ivo, polovinom 80-ih, u svojoj 32.godini života, obolio od teške kronične bubrežne bolesti, jedan od načina rješavanja njegovog zdravstvenog problema bila je i transplantacija bubrega. U to vrijeme transplantacije nisu bile baš tako česte, no na sreću Ivo je to ipak uspio doživjeti i preživjeti. U trenucima kada su saznali za bolest, Ivina obitelj je bila zatečena i tužna.

Teški su to bili dani za obitelj Ramljak, ali su znali da postoji rješenje. To im je tada davalo kakvu-takvu nadu da će neko iz obitelji biti podoban i zdrav da bude donor bubrega oboljelom Ivi, kako bi ga spasio teškog liječenja dijalizom i kako bi mu produžio život.

nevjerovatna priča braće ramljak! ivinih gotovo 40 godina novog života sa darovanim bubregom
nevjerovatna priča braće ramljak! ivinih gotovo 40 godina novog života sa darovanim bubregom

Nakon rutinskih kontrola članova obitelji, ispostavilo se da će donor biti njegov mlađi brat Miroslav koji je tada imao nepunih 27 godina, kao najpodobniji i najzdraviji a čije se tkivo nakon tipizacije gotovo idealno podudarilo sa Ivinim. Transplantacija je urađena 10.ožujka/marta davne 1987. godine u KBC Zagreb, a braća Ramljak i
nakon gotovo 4 decenije i dalje žive svoje sasvim normalne obiteljske živote. I jedan i drugi su članovi Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB.

Poenta i poruka priče jeste, budi darivatelj, budi donor, spasi nekoga u obitelji ako je bubrežni ili jetreni bolesnik, daruj dio sebe. Osoba koja je zdrava i koja je donor, ne gubi ništa a osoba koja dobije organ, bubreg ili dio jetre dobiva sve, ozdravljenje, novi život i životnu radost. Ramljaci su svima nama primjer dobrote, bratske i ljudske ljubavi, brata prema bratu i čovjeka prema čovjeku. Zato budi donor –daruj nadu.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih SBK/KSB

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU