5 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

New York objavio upustva za ljubavnike u eri pandemije COVID-19

Sa 8,6 miliona stanovnika koji, na neodređeno vrijeme, treba da ostanu zatvoreni u svojim kućama, gradski sekretarijat za zdravstvo New Yorka objavio je priručnik o praksama bezbjednog ljubavnog odnosa za vreme pandemije koronavirusa.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da poljupcima – koji sadrže pljuvačku – brzo može da se proširi COVID-19, respiratorna infekcija koju izaziva novi koronavirus, ali sam virus još nije otkriven u drugim tjelesnim tečnostima vezanim za odnos.

“Znamo da se drugi koronavirusi ne prenose efikasno ljubavnim putem”, navodi se u uputstvima. SARS i MERS su primjeri dva ranija koronavirusa.

Država New York ima najveći broj slučajeva virusa u Americi, ukupno više od 10.300, od kojih je više od osam hiljada registrovano u gusto naseljenom gradu New Yorku.

Guvener New Yorka naredio je svim radnicima koji ne obavljaju poslove od vitalnog značaja za zajednicu da ostanu kod kuće, a građanima je dozvoljeno samo da izađu da kupe potrebne namirnice ili radi povremenog vježbanja na otvorenom. Zbog toga, mnogi će imati na raspolaganju obilje slobodnog vremena.

  Građane šokirao prizor na groblju

Posle mećava uragana, u mnogim gradovima se događa “baby boom” – skok u broju novorođenih beba – a zdravstvene vlasti New Yorka su to možda imale na umu kada su objavile ovaj priručnik. Njujorčanima je takođe preporučeno da imaju “efikasna kontraceptivna sredstva” na raspolaganju za predstojeće sedmice.
Vlasti također pozivaju građane da, za sada, izbegavaju da organizuju sastanke preko interneta i da budu u kontaktu sa što je moguće manje osoba.

Držanje razdaljine u društvu na dva metra i dalje je osnovna preporuka, kao i to da se stalno, stalno peru ruke, bez obzira na to šta radite…

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU