Ni pandemija nije spriječila Narodno pozorište Tuzla: Ove godine četiri premijere

Ovu godinu možda nije obilježila prepuna sala, ali jeste istrajnost u kulturno-umjetničkom djelovanju koje je simbol Narodnog pozorišta već 71 godinu, piše tuzlanski portal enovosti.ba

Ni pandemija Koronavirusa nije spriječila Narodno pozorište da publici pruži neophodnu količinu kulturnih događaja. Iako su mjeseci od 11.3. do 18.9. period obustave rada ove kulturne institucije, Narodno pozorište se uspjelo prilagoditi potrebama gledalaca i organizovalo „pozorište u kući“ – televizijsko i online emitovanje starih predstava.

Četiri premijere ove godine u Narodnom pozorištu

Što se tiče izvođenja predstava na sceni, repertoar 2020. godine su obilježile četiri premijere: „Crkva bosanska“, „Čisto ludilo“, „O štetnosti duhana i tako tome slično“, a ponajviše „Čarlijeva tetka“ koja je označila povratak glumaca na scenu, a publike u gledališta nakon šest mjeseci pauze. Sve predstave koje su se izvodile nakon 18.9. su bile u skladu sa poštivanjem epidemioloških mjera i ograničenim brojem publike, u početku na 50 gledalaca, a kasnije na 70.

Iako su brojne manifestacije i festivali bili uskraćeni za realizaciju ili za broj gostujućih predstava, Narodno pozorište je učestvovalo na tri festivala. Sa predstavom „PIJANA NOĆ 1918.” Miroslava Krleže, u režiji Gradimira Gojera bili su dijelom 39. Pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu i osvojili su čak šest nagrada:

  • – Velika plaketa grada Jajca za najbolju predstavu u cjelini;
  • – Gradimir Gojer za najbolju režiju;
  • – Vesna Teodosić za najbolju kostimografiju;
  • – Denis Hadžić za najbolju muziku;
  • – Nermin Omić za najbolje glumačko ostvarenje – uloga Vesovića;
  • – Sadika Kahrimanović za najbolju mladu glumicu.

Na druga dva festivala učestvovali su sa predstavom „PUTOVANJE” Vahida Klopića, u režiji Midhata Kuškjugića: na 17. Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska 2020” gdje je glumica Remira Osmanović osvojila nagradu Mala liska – nagrada za najbolju glumicu večeri; te na 25. Međunarodnom festivalu malih scena i monodrama 2020 – Istočno Novo Sarajevo, gdje je glumac Milenko Iliktarević osvojio nagradu za najboljeg glumca.

Održani tradicionalni Tuzlanski pozorišni dani

Uspješno poslovanje ove godine potvrđuje poštivanje tradicije. U periodu od 21. do 27. novembra 2020. godine, u organizaciji Narodnog pozorišta, održana je tradicionalna pozorišna Revija „TUZLANSKI POZORIŠNI DANI 2020”. Zbog tadašnje pogoršane epidemiološke situacije, pored predstava u produkciji NP, gostovale su još samo dvije predstave: „Ich liebe Deutschland“ u produkciji Pozorišne radionice Srebrenik i Art teatra Tuzla i „Ime“ u produkciji Pozorišta mladih iz Sarajeva.

Pored vlastitog festivala, Narodno pozorište je ugostilo 20. festival „POZORIŠTE BEZ GRANICA 2020” u organizaciji DRAFT Tetra Tuzla (22. – 26. 09. 2020.) u ljetnoj bašti i na sceni.

Brojno izvođenje predstava i organizacija mnoštva događaja

U smanjenim izvođačkim kapacitetima, Narodno pozorište je ipak uspjelo realizovati izvođenje 25 predstava u vlastitoj produkciji, ugostiti osam predstava; biti domaćin za promociju književnog opusa Jasmina Imamovića, Izbor sportiste Grada Tuzle, svečane tribine, Tuzla Film Festival, ali i izložbu slika Enise Pilavdžić.

Narodno pozorište je ovu godinu završilo sa pripremama za sljedeću predstavu. U decembru su počeli radovi na novoj predstavi “KREKETANJE” Almira Bašovića, gdje režiju potpisuje Aleš Kurt. Premijera se očekuje krajem januara ili početkom februara 2021. godine.

2020. godina je primjer sposobnosti za adaptaciju i u kriznim situacijama; ambicioznog i neiscrpnog rada glumačkog ansambla, uposlenika i menadžmenta NP Tuzla; kao i pomoći osnivača, Grada Tuzla i Vlade Tuzlanskog Kantona.
Nakon teške ‘pandemijske’ 2020. godine, Narodno pozorište Tuzla je spremno za nove izazove u ostvarivanju svoje kuluturno-umjetničke misije.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU