Ni pravo na porodicu nije isto za sve u BiH…

Svaki sedmi par u FBiH ima problem s dobijanjem djetetaU Bosni i Hercegovini pravo na besplatnu vantjelesnu oplodnju zavisi od toga u kom entitetu i kantonu živite. U Republici Srpskoj ćete imati tri u potpunosti refundirane oplodnje, FBiH vam neće osigurati nijednu, no kantoni odnosno općine hoće nešto.

Prije dvije godine je u Federalnom parlamentu konačno usvojen Zakon o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom što je predložio SDP BiH. No, do danas Vlada, odnosno Federalno ministarstvo zdravstva nije donijelo Pravilnik koji je potreban kako bi se Zakon mogao primjenjivati.

Ogromna razlika u pristupu FBiH i RS-a

Prema tom Zakonu, koji je bez Pravilnika doslovno “mrtvo slovo na papiru”, pravo na ovakvo liječenje, a na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, imaju žene do navršene 42. godine života. Međutim, entitet će finansirati u potpunosti samo prvi pokušaj i još četiri pokušaja bi finansirao 50 posto.

SDP-ov federalni zastupnik Elvir Karajbić kaže da vlada i resorno ministarstvo koči donošenje Pravilnika.

“Na prvom mjestu to rade SDA i HDZ, oni faktički otežavaju parovima koji nemaju djecu, a takav je svaki sedmi par u FBiH. Oni su dugi niz godina bili protiv tog zakona i skrivaju zbog čega to ne žele. To je utjecaj i na slobodu liječenja. Me možete vi nekome osporavati iz nekih svojih pobuda liječenje kakvo se primjenjuje bilo gdje u svijetu”, rekao je Karajbić.

Dodaje još da je usvojen vladin prijedlog Zakona koji ne može pomoći svima, nego samo jednom dijelu parova koji žele imati djecu, ali ne mogu.

Kada je ova problematika u pitanju Kanton Sarajevo je svijetla tačka u Federaciji BiH s obzirom na to da se broj finansiranih tretmana popeo s dva na pet, no samo jedan pokušaj Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira u potpunosti, preostala četiri finansira polovicu ukupnog iznosa od 4.000KM. Također, jedan je od rijetkih kantona koji je dobnu granicu pomjerio do 43. godine.

Zavod zdravstvenog osiguranja prvi pokušaj vantjelesne oplodnje refundira sa 3.000KM, a drugi sa 2.000KM. U Zeničko-dobojskom kantonu refundira se prvi pokušaj, u cijelom iznosu.

Ostvarivanje prava na vantjelesnu oplodnju je u Republici Srpskoj definisano Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. U ovom entitetu Fond zdravstvenog osiguranja u potpunosti finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, odnosno kompletnu proceduru koja uključuje dijagnostiku, terapiju i sam postupak što košta 5.500KM po jednoj proceduri.

Interesantno je i to da u Republici Srpskoj ne postoji dobno ograničenje žene koja može dobiti besplatan postupak vantjelesne oplodnje, a iz entitetskog fonda kažu da su po tome “među rijetkima u zemljama regiona s obzirom na to da je većinom gornja starosna granica 42. godine”.

Razlike u pravilniku o potpomognutoj oplodnji su dovele i do toga da se mnogi građani iz Federacije BiH žele prijaviti na zdravstveno osiguranje Republike Srpske kako bi ostvarili ovo pravo.

Interesantno je i da Fond zdravstvenog osiguranja RS refundira troškove vantjelesne oplodnje i svojim osiguranicima koji iz određenih razloga to moraju uraditi u inostranstvu.

Koliko je finansirao Zavod FBiH i RS tokom 2019. godine?

Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH je u punoj cijeni finansirao ukupno šest humanih reprodukcija za osobe sa invaliditetom tokom prošle godine, a u skladu s Odlukom o utvrđivanju prioritetnih vertikalnih programa. Njihove reprodukcije su finansirane iz sredstava Federalnog fonda solidarnosti.

“Osim ‘humane reprodukcije za osobe sa invaliditetom’ Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranaj FBiH ne finansira ostale slučajeve liječenja neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom”, kazali su iz ovog Zavoda. Do podataka o finansiranim potpomognutim oplodnjama u kantonima nije jednostavno doći s obzirom na veliki broj različitih nadležnih institucija.

Fond zdravstvenog osiguranja RS je u 2019. godini odobrio 630 zahtjeva za potpuno finansiranje vantjelesne oplodnje od čega je 300 odobreno za prvi pokušaj, 200 za drugi i 130 za treći. Godišnji trošak FZO RS za ovakvo finansiranje je otprilike 2,5 miliona KM.

“Od 2017. godine smo počeli finansirati i novu uslugu, a to je čuvanje embriona na dvije godine što su ranije naši osiguranici morali da plaćaju sami”, rekli su iz Fonda.

Evropska sedmica podizanja svijesti o plodnosti

Period od 4. do 10. novembra Evropa posvjećuje ovom problemu s obzirom na to da je to Sedmica podizanja svijesti o plodnosti. U ovom periodu oni govore o brojnim mogućnostima koji danas postoje, stereotipima, problemima sa kojima se suočavaju ili mogu suočiti parovi koji ne mogu imati djecu.

U isto vrijeme BiH čak ne govori ni o tome da li imamo pravo na besplatno liječenje neplodnosti. To je posebno poražavajuće u kontekstu negativnog trenda u kom se BiH već neko vrijeme nalazi, a to je pad nataliteta i loše prognoze kada su u pitanju novorođenčad.

Zašto smo dozvolili da u 21. vijeku pravo na zdravlje zavisi od volje onih koji donose odluke je samo naš problem, kao što je naš problem i da li ćemo dozvoliti da o tome nešto kažemo samo jednu sedmicu u godini, i to ukoliko tu temu pandemija ne skloni sa stola.

IZVOR: Klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU