Nihad Uk: Čistoća zraka u Kantonu Sarajevo jedan je od gorućih problema već nekoliko decenija.

” U medijskim istupima, kroz objave na društvenim mrežama i komunikaciji s pratiteljima, koliko mi to vrijeme dozvoljava, stalno potcrtavam da radimo na ublažavanju posljedica, iznalaženju rješenja za poboljšanje čistoće zraka, ali da je to dug i mukotrpan posao”, kaže Uk.

Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Prijedlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korištenja uglja i ostalih čvrstih goriva u KS za period 2023-2033. godina, te je uputila u skupštinsku proceduru. U praksi to znači da bi provođenjem mjera iz ove Strategije, u narednih deset godina smanjili emisiju iz individualnih ložišta za 90%, a upravo to su dominantni izvori zagađenja zraka u KS tokom zimske sezone.

Kvalitet zraka ne možemo poboljšati bez utjecaja na individualna ložišta. Kako je istakao ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi Kantona Sarajevo, Bojan Bosnjak, predviđeno je da se u devet prioritetnih zona Kantona Sarajevo subvencioniraju mjere energijske efikasnosti i zamjena energenata u oko 20.000 objekata, od 43.000 koliko ih se zagrijava na čvrsta goriva u Kantonu.

Implementacijom mjera iz Strategije, i uz mjere u sektoru saobraćaja i industrije, doveli bi kvalitetu zraka u KS do evropskih standarda kvaliteta. Planirano je da Strategija uskoro bude prezentirana javnosti. Za njenu provedbu biće potrebno oko 380 miliona KM koje bi trebalo izdvojiti iz Budžeta i drugih domaćih i stranih izvora. Osim Kantona, predviđeno je da u sistemu poticaja za provedbu učestvuju vlasnici objekata, te općine.

Do konačnog rješenja problema, potrebno je usvojiti i novu regulativu kojom bi se uvelo certificiranje kotlova i peći koje imaju niske emisije, donijeti i druge nedostajuće propise, poboljšati urbanističko planiranje i projektovanje kvaliteta zraka. Posebno su bitne planske mjere revitalizacije dimnjačarskog sektora, radi nadzora nad emisijama iz kućnih ložišta, a koji je već dugo vremena devastiran u Kantonu Sarajevo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU