-4.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Nije mit: Zmajevi postoje i žive u Južnoj Africi!

Legendarna i snažna mitska stvorenja, zmajevi, uvijek su u pričama usamljeni i rijetki – ili ih se lovi ili tjera. I nema ih mnogo.

Nažalost, isto važi i za zmajeve iz stvarnog života. Da dobro ste čuli!

Ne otkrivate svaki dan da je mitsko biće stvarno i živi na našoj planeti. Ispada da su zmajevi stvarni i žive u Južnoj Africi.

Naime, nazvan po glavnom zmaju iz dobro poznate priče Hobbit, Smaug, maleni šiljasti gušter izgleda upravo poput minijaturnog zmaja – a sad je desetkovan i razrijeđen, kažu naučnici, piše časopis Mistical Raven.

Oklopljenog gmizavca nauka je prvo grupirala pod imenom Cordylus, a ponovna procjena je 2011. godine proizvela njegovo sadašnje ime, Smaug giganteus.

Njihova su tijela prekrivena oštrim, koštanim šiljcima kako bi odvratili šakale i grabljivice, ali i dobronamjerne istraživače koji proučavaju guštere.

zmaj iz južne afrike - undefined
Foto: Mistical Raven: Zmaj iz Južne Afrike

„Pustili su mi krv mnogo, mnogo puta“, kazao je Shivan Parusnath s Univerziteta Witwatersrand u Johannesburgu.

Kao i izmišljeni Smaug, provedu veći dio svog vremena pod zemljom, čak pola metra ispod površine u provincijama Free State i Mpumalanga u Južnoj Africi.

  "Najteže" osobe: Ova tri astro znaka do podne mrze sebe, a od podne - cijeli svijet

Također su veoma izbirljivi u tome gdje stvaraju svoje jazbine, zahtijevajući vrlo specifičnu kombinaciju klimatskih uvjeta, vrste tla i vrsta plijena.

Iako imaju prilično učinkovit oklop i jedinstveni način života pod zemljom, to nije dovoljno da se zaštiti od puteva i farmi, od lokalnog stanovništva koji odvode životinje da prave tradicionalni ljubavni napitak, ili od odgajivača gmazova koji ilegalno prodaju.

zmaj iz južne afrike - undefined
Foto: Mistical Raven: Zmaj iz Južne Afrike

U posljednje tri decenije, gotovo 1.200 ovih guštera je izvezeno s dozvolom, ali nije poznato koliko ih je ilegalno izvezeno.

Tim se životinjama u Europi trguje još od 1800-ih godina. Od tada je zabilježen samo jedan slučaj da se životinja uspješno uzgaja u zatočeništvu.

Uvedene su i mjere zaštite tih stvorenja. Međunarodno su i nacionalno zaštićeni. Jedna od organizacija, Fond za zaštitu divljih životinja se zalagao da Smaug bude prepoznat kao “nacionalni gušter”.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU