NIKAKO NE BACAJTE VODU POSLE KUHANJA RIŽE: Ona ĆE RIJEŠITI PROBLEM mnogih žena

Da li ste ikada pomislili da bi se voda u kojoj ste kuhali rižu mogla pretvoriti u čudotvorni eliksir za vaše biljke?

Nakon što ovo pročitate, više nećete bacati mutnu vodu koja obično završava u odvodu i može biti prava poslastica za vaše cvijeće i kućne biljke.

Kako pripremiti i koristiti ovu magičnu vodu

Nakon što skuhate rižu kao i obično, pustite da se voda ohladi prije upotrebe. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo čiste vode.

To je zato što previše skroba može biti kontraproduktivno za vaše biljke.

Preporučuje se da se voda ne soli, jer bi previše natrijuma moglo da ima suprotan efekat.

Sada ste spremni da koristite vodu za kuhanje riže: zalijte svoje biljke njome kao da je to normalna voda, ali izbjegavajte vlaženje listova.

Možete ponoviti jednom ili dva puta sedmično bez pretjerivanja: previše je uvijek loše, a skrob u zemljištu, ako je prisutan u velikim količinama, može negativno uticati na vaše biljke.

Da biste održali ravnotežu, zalivajte rižinom i običnom vodom.

Za koje biljke i cvijeće je najefikasnija voda za kuhanje riže

Evo nekoliko primjera:

1. Kućne biljke: Mnoge uobičajene sobne biljke, kao što su sanseverija (svekrvin jezik), potos i filodendron, mogu imati koristi od pirinčane vode za snažniji rast.

2. Cvijeće kao što su hortenzije, ruže i begonije cijene dodatnu zalihu hranljivih materija, posebno tokom faze aktivnog rasta 

3. Povrće i aromatične biljke: kao što su paradajz, paprika, bosiljak i peršun mogu imati koristi od rižine vode, jer im daje nutritivni podsticaj koji podržava njihov rast.

4. Acidofilne biljke: Rižina voda je takođe posebno pogodna za biljke koje preferiraju blago kiselo zemljište, kao što su azaleje, rododendroni i gardenije, posebno ako se ne soli tokom kuhanja.

5. Sukulenti: Iako traže manje zalivanja, rižina voda može biti korisna ako se koristi štedljivo, obezbjeđujući hranljive materije bez stresa na tlo.

Biljke kojima ne treba davati vodu za kuhanje riže

Neke biljke, poput orhideja ili neke vrste kaktusa, vole manje hranljivo zemljište i možda neće imati koristi od rižine vode.

Generalno, kao i kod svakog tretmana, posmatrajte kako vaše biljke reaguju i prilagodite se prema tome.

novi.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU