Niz događaja u programu obilježavanje godišnjice zločina u Vrbanji kod Bugojna

Niz događaja bit će upriličen u okviru višednevne manifestacije “Šehidima dova, živima opomena“, kojom će u Bugojnu biti obilježena 26. godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila Vrbanje, te Vrpeći i Crniča.

Njih su ubili pripadnici HVO-a u periodu od 17. do 28. jula 1993., a žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina.

Tim povodom, bit će održana tribina pod nazivom “Bosna je vječna i Bošnjaci u njoj“, a kao gost najavljen je historičar i književnik Ibrahim Kajan.

Također, bit će predstavljene knjige „TragoM bosanskih kraljeva“, “Krici i šaputanja“ i “Historija grijeha i nasilja“.

Predviđena je promocija dokumentarnog filma “Živi štit“ autora Avde Huseinovića, te Večer ilahija i kasida s učešćem hora “Selam“ iz Viteza, na lokaciji spomen-obilježja u Vrbanji.

Jasin i šerif pred duše šehida Vrbanje bit će proučen u svim bugojanskim džamijama, a u planu je i održavanje Info-performansa “Vrbanja 1993.“, te promocija knjige “Vrisak do neba“ autorice Hazete Hamzić-Salihović.

U programu manifestacije, koju organiziraju Udruženje građana “Porodice stradalih Vrbanje 1993” i Medžlis IZ Bugojno, je i Memorijalni pohod “Put spasa Vrbanja 1993“.

Centralni događaj bit će upriličen 28. jula kada će pred spomen-obilježje u Vrbanji biti proučena Fatiha i položeno cvijeće.

Planirana su progodna obraćanja gostiju manifestacije, vjerski program u mjesnoj džamiji i, na kraju, obilazak šehitluka.

(FENA) L.A.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU