8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Niz događaja u programu obilježavanje godišnjice zločina u Vrbanji kod Bugojna

  ()

  Niz događaja bit će upriličen u okviru višednevne manifestacije “Šehidima dova, živima opomena“, kojom će u Bugojnu biti obilježena 26. godišnjica od stradanja 45 bošnjačkih civila Vrbanje, te Vrpeći i Crniča.

  Njih su ubili pripadnici HVO-a u periodu od 17. do 28. jula 1993., a žrtve su bile uglavnom žene i osobe starije od 55 godina.

  Tim povodom, bit će održana tribina pod nazivom “Bosna je vječna i Bošnjaci u njoj“, a kao gost najavljen je historičar i književnik Ibrahim Kajan.

  Također, bit će predstavljene knjige „TragoM bosanskih kraljeva“, “Krici i šaputanja“ i “Historija grijeha i nasilja“.

  Predviđena je promocija dokumentarnog filma “Živi štit“ autora Avde Huseinovića, te Večer ilahija i kasida s učešćem hora “Selam“ iz Viteza, na lokaciji spomen-obilježja u Vrbanji.

  Jasin i šerif pred duše šehida Vrbanje bit će proučen u svim bugojanskim džamijama, a u planu je i održavanje Info-performansa “Vrbanja 1993.“, te promocija knjige “Vrisak do neba“ autorice Hazete Hamzić-Salihović.

  U programu manifestacije, koju organiziraju Udruženje građana “Porodice stradalih Vrbanje 1993” i Medžlis IZ Bugojno, je i Memorijalni pohod “Put spasa Vrbanja 1993“.

  Centralni događaj bit će upriličen 28. jula kada će pred spomen-obilježje u Vrbanji biti proučena Fatiha i položeno cvijeće.

  Planirana su progodna obraćanja gostiju manifestacije, vjerski program u mjesnoj džamiji i, na kraju, obilazak šehitluka.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO