Njemačka usvojila zakon kojim treba da privuče strane radnike

Njemački parlament danas je odobrio novi zakon o imigraciji osmišljen da privuče kvalifikovane radnike u zemlju, koja pati od nedostatka radne snage koji opterećuje ekonomiju.

Zakon je usvojen sa 388 glasova za – za njega je glasala vladajuća SPD, liberalni FDP i Zeleni, dok je 234 poslanika glasalo protiv, a 31 je bio uzdržan, navodi Ruters, a prenosi Tanjug.

Konzervativni parlamentarni blok sastavljen od opozicione CDU i njene bavarske sestrinske stranke CSU glasale su protiv zakona, tvrdeći da će on olakšati ulazak nekvalifikovanih radnika.

Protiv je bila i krajnje desničarska partija AfD.

Zakon uključuje sistem zasnovan na bodovima koji smanjuje prepreke za dolazak u Njemačku kandidatima prema njihovim stručnim kvalifikacijama, godinama i poznavanju jezika.

Početkom ove godine, Udruženje njemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) je saopštilo da se više od polovine njemačkih kompanija bore da popune slobodna radna mjesta zbog nedostatka kvalifikovanih radnika.

Procenat kompanija koje se suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju je na najvišem nivou, utvrdio je DIHK u istraživanju koje je uradio u 22.000 preduzeća, od kojih je 53 odsto prijavio manjak radne snage. (Akta)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU