16.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

Njemački medicinski tehničar osuđen na doživotnu robiju zbog 85 ubistava

Bivši medicinski tehničar koji je volio da izaziva srčane udare kod pacijenata jer je uživao da bude u situaciji da ih reanimira, osuđen je u četvrtak po 85 tačaka za ubistvo, postajući tako najteži serijski ubica u savremenoj njemačkoj historiji.

Sudac suda u Oldenburgu Sebastian Buehrmann osudio je 42-godišnjeg Nielsa Hoegela na doživotnu robiju i istaknuo je “posebnu težinu zločina” tokom izricanja presude.

Hoegel je radio u bolnici u sjeverozapadnom gradu Oldenburgu između 1999 i 2002., i u drugoj bolnici u obližnjem Delmenhorstu od 2003 do 2005., a ubistva su se desila između 2000. i 2005. godine, javila je njemačka novinska agencija dpa. Hoegelove žrtve bile su u dobi između 34 i 96 godina.

Hoegel je bio osuđen u 2015. za dva ubistva i pokušaj ubistva i već služi kaznu doživotne robije. U njemačkom pravosudnom sistemu ne postoje uzastopne kazne, ali prvobitna presuda teško može osigurati da on ostane iza rešetaka nakon isteka standardnih 15 godina za prijevremeno puštanje na slobodu.

Tokom prvog suđenja Hoegel je kazao da je namjerno izazivao srčane udare kod oko 90 pacijenta u Delmenhorstu jer je uživao što je bio u situaciji da ih reanimira. Kasnije je izjavio istražiteljima da je također ubijao pacijente u Oldenburgu.

Vlasti su nakon toga istražile na stotine smrtnih slučaja, ekshumirajući tijela bivših pacijenata.

- Oglašavanje - njemački medicinski tehničar osuđen na doživotnu robiju zbog 85 ubistava

Hoegelu je suđeno u Oldenburgu za ukupno 100 ubistava, ali ga sud nije mogao proglasiti krivim za 15 ubistava zbog nedostatka dokaza.

Tokom sedmomjesečnog suđenja, Hoegel je priznao 43 ubistva, osporio je pet i nije se mogao prisjetiti preostalih 52.

Hoegel je jučer u svojoj završnoj izjavi u sudu izrazio sram i žaljenje, rekavši da je uvidio koliko je boli i patnji izvao svojim “užasnim djelima”.

– Svakome od vas najiskrenije se izvinjavam zbog onoga što sam učinio – izjavio je on, prenosi Associated Press.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima