13.8 C
Sarajevo
Srijeda, 7 lipnja, 2023

Njemicu Susanne koja je s četvero djece doselila u Livno, na YouTube za jedan dan vidjelo 100.000…

Ovo je neobična priča o Susanne Marielle Goepel, majci četvero djece koja je napustila Leipzig i doselila se u jedno selo kod Buškog jezera u Livnu. Njezina djeca su već završila jednu školsku godinu i odlično govore hrvatski jezik. Susanne kaže da joj je najbitnije da njezina djeca žive i rastu u slobodi i prelijepoj prirodi. Kada su dolazili iz škole uvijek su govorili da im je dan odlično prošao. “Dolazili su vedri i nasmijani dok u Njemačkoj to nije bio slučaj”, tvrdi njihova majka. Susanne je napravila agenciju koja će pomagati i drugim obiteljima iz Njemačke da naseljavaju BiH i počnu posao. Prvi susjedi imaju samo riječi hvale za Susanne i njezinih četvero djece kao i za muža koji povremeno dođe u Golinje. Jedan nam je gospođa izjavila da je jedino ta djeca pozdrave kada se vraćaju iz škole. Pitali smo Zorku Milardović je li se iznenadila da jedna Njemica dođe u Livno živjeti s djecom?

-Jesam, kako nisam. Dok naši odlaze u Njemačku oni dolaze ovamo. Ali neka, dobri su kao susjedi. Neka selo nije prazno”, govori Zorka za Flash.ba.

Njezin suprug Slavko dodaje:”Neka dolaze, treba da dolaze. Fali nam ljudi. Selo je prazno. Prije rata ovdje je bilo oko 300 dimova, tj. obitelji. Danas ih je tek stotinjak. Susanne, njezina djeca i suprug su susjedi za poželjeti. Kada ih nema na par dana odmah se pitamo gdje su? Jesu li u Njemačkoj ili drugdje. Lijepo su se prilagodili ovdje u Golinju a i dobri su ljudi. Fali nam dobrih ljudi kao što su oni”, dodaje Slavko Milardović.

susanne ispred svoje kuće u izgradnji foto: srećko stipović

Anita Puđa je rođena u Njemačkoj, završila školu i kako kaže ljubav je vratila u rodni kraj.

-Često sam je znala zezat kao “ne znaš ti još kako je ovdje”. Priznajem da se sada i ja ne bi mogla vratiti živjeti u Njemačku. Kada sam čula da se Susanne s djecom preselila u naš kraj malo sam se začudila. Cijeli sustav u Njemačkoj je drugačiji i teško je prihvatiti promjene. Njihova djeca idu s mojom u školu. Lijepo su se snašli ovdje”, govori Anita za Flash. ba. Anita nam je bila i prevoditeljica za njemački jezik i iskreno joj hvala za pomoć koju nam je pružila da završimo ovaj razgovor.

njemicu susanne koja je s četvero djece doselila u livno, na youtube za jedan dan vidjelo 100.000...
ljepota buškog jezera počesto je nestvarna foto: srećko stipović
njemicu susanne koja je s četvero djece doselila u livno, na youtube za jedan dan vidjelo 100.000...
pogled na buško jezero iz zraka foto: srećko stipović

Prvoga Nijemca koji se doselio u BiH, točnije Busovaču snimao sam prije desetak godina. Vrstan majstor prodao je svoje imanje u Njemačkoj i došao živjeti sa suprugom i sinom u Busovaču. Istina supruga je rođena busovka. Dovezao je i svoju kovačku radnju u kojoj je kovao poznate japanske sablje katane, te noževe. Izrađivao ukrasne predmete od metala i ograde. Kada sam šest mjeseci poslije navratio da vidim je li se snašao, nije htio dati interview. Doživio je poslovni fijasko. Nije se uspio snaći u bosanskom poslovnom okruženju. Jedan prijatelj iz Petrovca kaže mi da gore ima pet ili šest obitelji koje su doselile iz Njemačke. Žive i rade. Odlično su se snašli i “uklopili” u društvo. Više o Susanne i njezinon izboru Livna za stalni život pogledajte u video priči.

Tekst i foto: Srećko Stipović

njemicu susanne koja je s četvero djece doselila u livno, na youtube za jedan dan vidjelo 100.000...
njemicu susanne koja je s četvero djece doselila u livno, na youtube za jedan dan vidjelo 100.000...
njemicu susanne koja je s četvero djece doselila u livno, na youtube za jedan dan vidjelo 100.000...
susanne sa anitom puđa foto: srećko stipović

flash.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU