-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Noć kada je gorio simbol Sarajeva: Prije 29 godina zapaljena Vijećnica (VIDEO)

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica, zapaljena je agresorskim granatiranjem na današnji dan prije 29 godina.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUB BiH) danas je svečanim programom obilježila tu godišnjicu, a prisustvovali su mu svjedoci tog zločina, vatrogasci koji su gasili požar, uposlenici biblioteke koji su spašavali građu te brojni građani i druge zvanice.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina kazao je da su na današnji dan prije 29 godina, u noći s 25. na 26. august 1992. godine granate vojske RS-a ispaljene s okolnih brda izazvale požar u kojem je izgorjela sarajevska Vijećnica.

– Namjera je bila očita, a to je da se uništi kulturno naslijeđe jedne države, naroda i građana koji u njoj žive – istakao je.

Ovčina je podsjetio da je uništeno oko dva miliona bibliotečkih jedinica, knjiga, časopisa kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti, koji svjedoče historiju Bosne i Hercegovine. U to vrijeme je, dodao je, NUB BiH bila jedna od najprepoznatljivijih institucija te vrste u bivšoj Jugoslaviji.

– Građani i uposlenici pokušali su spasiti knjige. Jedan dio je sačuvan i posebno smo ponosni na to, a i Komisija za nacionalne spomenike BiH tu građu prošle godine je proglasila nacionalnim spomenikom. Te specijalne zbirke govore o državno-pravnom kontinuitetu, kulturnom identitetu, razvoju i dignitetu – istakao je Ovčina.

Podsjetio je da je na jednoj od prethodnih sjednica Gradsko vijeće Grada Sarajeva prihvatilo inicijativu da se jedna trećina prostora Vijećnice vrati NUB-u BiH. Očekuje punu podršku gradonačelnice Benjamine Karić ističući da tri i po mjeseca očekuje poziv kako bi razgovarali o tom projektu.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Jasmin Ademović, koji je pokrenuo inicijativu da se dio prostora Vijećnice vrati NUB-u BiH, očekuje da će sve biti realizirano do 30. godišnjice zločinačkog granatiranja i paljenja te da će Gradska uprava i gradonačelnica učiniti sve da tu inicijativu stave u prvi plan.

– Nadam se da će se žamor novih generacija, studenata i istraživača željnih spoznaje čuti na stepenicama i pred ulazom u Vijećnicu, jer jedino tako, trajno i valjano možemo očuvati sjećanje na opsadu Sarajeva i svaki zločin koji je nad nama počinjen u ratu  – kazao je Ademović.

Potpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH Lidija Lincender-Cvijetić istakla je da je današnja svečanost obilježavanja godišnjice stradanja od velikog značaja za NUB BiH, kao i za sav intelektualni kadar bh. zajednice.

– ANUBiH, kao i druge institucije nauke, obrazovanja i kulture spadaju u temelj društva na kojima počiva identitet zajednice i svakog člana. Biblioteka, kao institucija je važan segment društva i to je temelj na kojem se gradi daljnja budućnost – zaključila je.

U okviru obilježavanja godišnjice danas je u Vijećnici otvorena izložba i čitaonica “Čitam knjige u biblioteci – Vijećnici” autora Ibrahima Spahića.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU