13.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 lipnja, 2023

Noć kina i besplatno gledanje filmova u Sarajevu

”Noć kina” bit će održana u utorak 28. decembra, tako da će tog dana od 17.00 sati do ponoći u kinima u Sarajevu publika ima priliku uživati u  događaju koji se ove godine održava po prvi put u organizaciji Sarajeva grada filma UNESCO-a, saopćili su organizatori.

U vrijeme novogodišnjih praznika kina kao poklon publici na jednu noć otvorit će svoja vrata  i omogućiti građanima Sarajeva i turistima besplatno uživanje u filmovima u kinima: Cineplexx, CineStar, u multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman, u kinu Meeting Point, kinu Novi Grad i Free kinu Valter.

Noć kina u Sarajevu bit će održana simbolično na dan kada su braća Lumiere održala prvu kino projekciju na svijetu, 28. decembra 1895. godine u Parizu.

– Pred novogodišnje praznike, željeli smo publici pokloniti događaj u kojem će uživati sve generacije – zajedničko gledanje filmova u kinima koja svoja vrata širom otvaraju publici. Sigurna sam da će ovaj događaj biti lijep završetak godine za sve one koji su u Sarajevu i da će postati tradicija. Sarajevo grad filma UNESCO-a svojim aktivnostima pokazat će snagu kulture i moć koju ima kreativna industrija. Želimo da ovu godinu pamtimo i po filmu, uživajte u kinima – izjavila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

CineStar Sarajevo od 17.00 sati do ponoći prikazuje filmove: “Južni vjetar: Ubrzanje”, “Matrix Uskrsnuća”, “Nebesa”, “Deset u pola”, “Spencer”, “Priča sa zapadne strane”, “Ništa od Božića ove godine”, “Medo sa sjevera 3 – Kraljevska avantura”, “Jahač zmaja”, “Encanto: Naš čarobni svijet”, “Dina”, “Vječnici”, “Kralj Richard” i “Kolonija”.

Ulaznice su dostupne od danas, a mogu se preuzeti na blagajni kina CineStar Sarajevo u Bingo City Centru. Moguće je preuzeti tri ulaznice po osobi.

Cineplexx Sarajevo za Noć kina u nekoliko dvorana i u nekoliko termina od 17.00 sati do ponoći prikazuje filmove: “Spider-man: Put bez povratka”, “Jahač zmaja”, “Istjerivači duhova: Naslijeđe”, “Resident Evil Početak: Raccoon City”, “Medo sa sjevera 3: Kraljevska avantura”, “Ništa od Božića ove godine”, “Tabija”, “Koncentriši se, baba”, “Tjelohranitelj mafijaševe žene”, “Spencer”, “Deset u pola”, “Toma” i “Otet”.

Ulaznice se mogu preuzeti isključivo na blagajni kina, po osobi je moguće preuzeti četiri ulaznice.

Kino Meeting Point za Noć kina prikazuje dva filma: u 17.30 sati film “Tabija” Igora Drljače i u 20.30 sati “Deset u pola” Danisa Tanovića.  Free kino Valter na Noć kina u 17.00 sati prikazuje film Bahrudina Bate Čengića “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji”, a u 19.00 sati program kratkih filmova.

U multimedijalnom centru Ilidža – kinu Igman bit će održane dvije projekcije: “Deset u pola” Danisa Tanovića, i “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice.

U kinu Novi Grad u dva termina bit će prikazana komedija Danisa Tanovića “Deset u pola”.
Grad Sarajevo je proglašen gradom filma UNESCO-a 2019. godine.

Kao član globalne Mreže kreativnih gradova UNESCO-a, Grad Sarajevo kroz kreativnu oblast filma nastoji ponuditi bogate i raznovrsne kulturne i filmske sadržaje dostupne svim građanima i posjetiocima Sarajeva, podržavajući održavanje događaja Noć kina.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU