Nogometaši su na granicama izdržljivosti zbog ‘ludog rasporeda’

Nogometaši su na granicama izdržljivosti jer organizatori natjecanja pokušavaju stisnuti uobičajeni broj utakmica u kraće vremensko razdoblje nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

Premda klupski treneri, izbornici i igrači protestiraju, ni kontinentalni savezi ni domaće lige nisu voljni smanjiti broj utakmica kako bi ublažili mentalni i fizički stres glavnih aktera ovog sporta.

“Svi prepoznaju probleme, ali poduzimanje radnji je vrlo sporo”, rekao je glavni tajnik Međunarodne federacije profesionalnih nogometaša (FIFPRO) Jonas Baer-Hoffmann za Reuters.

Posljednja europska sezona završila je sredinom kolovoza, a nova je započela sredinom rujna, otprilike mjesec dana kasnije nego inače.

Grupna faza Lige prvaka, koja uključuje šest kola, igra se tijekom osam tjedana umjesto uobičajena tri mjeseca, dok su u reprezentacije u rujnu, listopadu i studenom imale po tri utakmice umjesto dvije.

“Ljudi se pitaju zašto je toliko ozljeda, no jednostavno je. Previše je utakmica i nemoguće se oporaviti. Bez odgovarajućeg slobodnog vremena, osobno sam imao samo 8 slobodnih dana, bez prave sezone i osim ludog rasporeda”, napisao je na Twitteru branič hrvatske reprezentacije Dejan Lovren.

Nogometni stručnjaci smatraju kako je teško očekivati manji broj utakmica, realnije rješenje bilo bi ograničiti broj utakmica u kojima pojedini igrači mogu sudjelovati tijekom sezone.

“Treneri i igrači shvaćaju da ih neozbiljno shvaćanje zdravlja igrača košta iz sportske i komercijalne perspektive”, dodao je Baer-Hoffmann. “Ali ne možete očekivati da će vas tamo dovesti reforma natjecanja, teško je očekivati da će se izbaciti 20 utakmica iz kalendara.”

“Organizatori natjecanja i klubovi moraju se okupiti i razgovarati kako smanjiti opterećenje igraća,” dodao je glavni tajnik FIFPRO-a.

Idealan broj utakmica u sezoni bio bi oko 50, međutim mnogi igraći imaju i po 70 nastupa.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU