Nova Bila: Tea Šimić iz Hrvatske

Sinoć je svečano zatvoren Drugi regionalni festival monodrame inBox na kojem su dodijeljene tri nagrade.

Tako je nagrada za najbolju predstavu festivala otišla Tei Šimić iz Hrvatske i njezinoj predstavi „Bukača“, dok je nagrada publike dodijeljena Eciji Ojdanić koja je gledatelje oduševila predstavom „Vla, vla, vlajaland cabaret“.

Dodijeljena je i treća nagrada, a to je ona za najbolji dramski tekst inBox natječaja. Ona je pak otišla u ruke autorice Aide Šešić Nezirević, i to za tekst „Dva života Zehre Hadžibegović“. Osim novčane nagrade, autorica će svoj tekst ugledati na daskama na idućem izdanju inBoxa.

Riječ je o monodrami izuzetnog intenziteta, jasnog sižejnog toka, sa suptilnim radacijama emocije, kako lika Zehre Hadžibegović, kao i čitatelja. Odluka da priču o životu Zehre Hadžibegović autorica podijeli na dva dijela je ovoj monodrami dala ritam koji nije dozvoljavao monotoniju, a način na koje je monodrama završena govori da se radi u autorici koja dobro vlada ovom dramskom vrstom, stoji u obrazloženju žirija koji su činili Elvis Ljajić, Nataša Govedarica te Ivana Pekušić.

nova bila: tea šimić iz hrvatske

Kada je riječ o obrazloženju žirija za najbolju predstavu festivala čiji su članovi bili Miralem Ovčina, Maja Simonović i Dino Rogić, u njemu stoji:

Iako je Bukača Martine Mlinarević knjiga koju biste nakon čitanja radije ostavili na polici nego se upustili u avanturu scenskog prikazivanja, Tea Šimić, srećom, to nije uradila. Ona je imala hrabrosti da na scenu postavi priču o viktimizaciji i stigmatizaciji; o odbačenosti i progonu; o predrasudama i licemjerju u jednom moralno posrnulom društvu. I priču o ljubavi, naravno. Tea je odlučila da na sceni čujemo i krik i opomenu. Opomenu da sloboda i ljubav nisu dar, nego borba koja ne smije prestati ni u jednom času našeg života. Uz minimalistički redateljski postupak, Tea Šimić nas je navela da vidimo bolje, čujemo više i doživimo intenzivnije.

nova bila: tea šimić iz hrvatske
nova bila: tea šimić iz hrvatske

U revijalnom dijelu programa, osim dnevnog programa prilagođenog najmlađim posjetiteljima koji su uživali na predstavljanju slikovnice „Neke pjesme i jedna basna krasna“ Marije Marić, kao i na plesnoj radionici koju je vodila Gea Erjavac, odrasla je publika imala priliku pogledati monodramu „Izbori (se)“ u režiji i izvedbi Damira Kusture. Riječ je o monodrami koja je nastala po predlošku prošlogodišnjeg pobjedničkog dramskog teksta „Prodavnica budućnosti“ Vahida Durakovića.

nova bila: tea šimić iz hrvatske
nova bila: tea šimić iz hrvatske

Bogatim sadržajem, sjajnim predstavama i zadovoljnom publikom uspješno je završen još jedno izdanje Regionalnog festivala monodrame inBox.

IZVOR: drukciji.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU
[td_block_7 modules_on_row="" show_date="none" show_com="none" show_review="none" show_excerpt="none" show_audio="none" show_btn="none" show_cat="none" show_author="none" tdc_css="eyJwaG9uZSI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiNTAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBob25lX21heF93aWR0aCI6NzY3fQ==" sort="" category_id="_related_cat" modules_gap="5" all_modules_space="15" image_floated="" video_popup="" show_vid_t="none" excl_show="none" meta_info_align="" art_btn="10px 0px 0px 0px" modules_category="image" hide_audio="yes" pag_space="15" f_title_font_size="20" f_title_font_line_height="1.2" f_title_font_weight="500" mc1_tl="12" m6f_title_font_size="eyJwaG9uZSI6IjE3IiwiYWxsIjoiMTYifQ==" m6f_title_font_line_height="eyJwaG9uZSI6IjEuMiIsImFsbCI6IjEuMiJ9" m6f_title_font_weight="eyJwaG9uZSI6IjcwMCJ9" time_ago_txt_pos="yes" time_ago_add_txt="prije" limit="6" time_ago="yes"]