Nova optužnica zbog zloupotrebe brčanskih grantova

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Mujkića zbog sumnje da je preko udruženja kojima je rukovodio zloupotrebom budžetskih grantova sebi i drugima pribavio imovinsku korist veću od 230.000 KM, o čemu je CIN ranije pisao.

  • Piše: Centar za istraživačko novinarstvo (CIN)

Protiv Alena Mujkića, odgovorne osobe u brčanskim udruženjima „Sportaš“ i Centar za turizam i kulturu, Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) je podiglo optužnicu za najteži oblik zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

On je optužen da je od 2017. do 2021. godine trošio grantove koje mu je dodijelila Vlada Brčko distrikta za lične potrebe te drugima plaćao ugovore o djelu za usluge koje nisu izvršene. Kako je navedeno u optužnici, Mujkić je fiktivno prikazivao utrošak skoro polovine od 422.500 KM, novca koji je dobio za rad udruženja.

Optužnicom, koja je potvrđena pred Osnovnim sudom u Brčkom, Tužilaštvo je zatražilo da se Mujkiću oduzme imovinska korist od 74.419 KM te skoro 160.000 KM od firmi, udruženja i osoba kojima je, navodno, uplaćivan novac. Također, Tužilaštvo je Sudu predložilo da mu se zabrani vršenje dužnosti u udruženjima i fondacijama u trajanju od maksimalno deset godina.

„Ova sredstva je stavljao u redovne finansijske tokove, koristeći ih za svoje lične potrebe ili za plaćanje obaveza drugih osoba”, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Propisana kazna zatvora za zloupotrebu položaja i ovlaštenja je najmanje tri godine, a za pranje novca od jedne do deset godina.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je još 2019. godine pisao kako je dodjela grantova nevladinim udruženjima postala unosan biznis za njihove osnivače i lokalne političare u Brčko distriktu. Novinari su otkrili da su političari ovim novcem kupovali glasove, a da su njihovi prijatelji iz udruženja novac trošili bez kontrole.

Istraživanje je pokazalo da su se predstavnici udruženja razbacivali novcem građana – trošili su ga na sebe i prijatelje, nabavljali skupocjeni namještaj i opremu, a prilikom pravdanja manipulisali računima. Nijedna institucija u Brčko distriktu nije detaljno kontrolisala trošenje ovog novca.

Ćazim Dačaj, bivši zastupnik Skupštine Brčko distrikta, osuđen je 2021. godine, nakon CIN-ovog istraživanja, na četverogodišnji zatvor zbog zloupotrebe položaja pri dodjeli grantova lokalnim udruženjima građana. Dačaju je oduzeta i imovina vrijedna 131.000 KM koju je stekao krivičnim djelom te mu je na pet godina zabranjeno da obavlja zastupničku dužnost u Skupštini Brčko distrikta.

Također, u toku je sudski postupak protiv Alije Denjagića, nezavisnog zastupnika u Skupštini Brčko distrikta, i Enide Osmanović-Stevanović, predsjednice Udruženja građana „Sjedinjene nacionalne manjine“ (SNM), također zbog zloupotrebe položaja. Tužilaštvo Brčko distrikta je Denjagića optužilo da je preko brčanskih grantova pribavio imovinsku korist veću od 32.000 KM, a na štetu udruženja SNM i Vlade Brčko distrikta. Osmanović-Stevanović se tereti da je iskoristila položaj da bi Denjagiću i njemu bliskim osobama omogućila da dio sredstava dodijeljenih udruženju SNM koriste za lične potrebe.dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU