Nova prognoza FHMZ / Evo kakvo nas vrijeme očekuje do 23. maja

Nakon vedrijeg prvog dana proteklog vikenda, u nedjelju poslije podne uslijedilo je postepeno povećanje naoblake, prvo u Bosni, potom u noćnim satima i u Hercegovini. Pretežno oblačno, povremena kiša, pljuskovi i kraća lokalna nevremena praćena grmljavinom, karakterisaće drugu sedmicu maja.

Kraća sunčana razdoblja moguća su u prvom dijelu, a izraženije padavine u drugom dijelu sedmice. Jutra će biti svježa, naročito u Bosni. Maksimalne temperature zraka iako, manje nego u dane vikenda, ipak će biti primjerene ovom dijelu godine.

Jutarnje temperature zraka varirat će od 5°C do 11°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 14°C. Najviše dnevne temperature pretežno između 15°C i 20°C, na jugu zemlje do 22°C.

U periodu od 15.05. do 22.05., prema raspoloživim prognoznim modelima nastavlja se razdoblje nestabilnih vremenskih prilika. Izraženija kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se u centralnim i sjevernim područjima Bosne, a grmljavinsko nevrijeme moguće je i u južnim i jugozapadnim područjima Hercegovine.

Jutarnje temperature osciliraće pretežno između 7°C i 12°C u Bosni do 15°C u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature kretat će se između 17°C i 22°C u Bosni, u Hercegovini do 25°C.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU