NOVA SATNICA / Sutra potpisivanje kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu u utorak će biti potpisan Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u Federaciji BiH.

Kolektivni ugovor će potpisati federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, te predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić i Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijad Lačić.

Ovim kolektivnim ugovorom, na koji je Vlada Federacije BiH na posljednjoj sjednici dala saglasnost, između ostalog, utvrđeno je da najniža neto satnica radnicima u rudnicima ne može biti manja od tri KM, umjesto dosadašnjih 2,70 KM, a što predstavlja povećanje od 11 posto.

U skladu s Odlukom Vlade o davanju saglasnosti, ovaj kolektivni ugovor bit će u primjeni od 1. januara do 30. aprila 2023. godine. Tekst ovog ugovora usaglasio je Pregovarački tim koji je, po zaduženju Federalne vlade, imenovao Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, a koja je prethodno provela i konsultacije sa ovlaštenim predstavnicima reprezentativnih sindikata rudnika iz sastava Koncerna EPBiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU