NOVA ŽARIŠTA VIRUSA U REGIJI/ Deseci zaraženih u BiH, Srbiji i Kosovu

Nova žarišta su Modriča, Novi Pazar i Tutin

Na teritoriji Kosova registrirano je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 1.263, saopćeno je iz Instituta za javno zdravstvo u Prištini.

Institut je na Facebooku saopćio da su u ponedjeljak izliječena 22 pacijenata, tako da je ukupan broj izliječenih porastao na 912, prenosi Tanjug.

Kada je riječ o broju novozaraženih, zabilježen je pad u odnosu na dan ranije, kada je bilo 40 inficiranih osoba.

Na teritoriji Kosova je od početka pandemije zabilježen 31 smrtni slučaj povezan s korona virusom.

Klaster u Modriči
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu objavio je da su u posljednja 24 testirana 184 uzorka, te da su dva bila pozitivna.

Zaražena je jedna osoba iz Sarajeva i jedna iz Zenice, saopšteno je iz Press službe KCUS-a, prenijela je Fena.

U entitetu Federacija BiH u protekla 24 sata testirana su 422 uzorka, od kojih je sedam pozitivno, javio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u posljednja 24 sata korona virus je potvrđen kod još 16 osoba. objavio je Institut za javno zdravstvo iz Banje Luke nakon testiranja 298 laboratorijskih uzoraka.

Prema mjestu prebivališta po pet osoba je iz Modriče i Vukosavlja, po dvije iz Prijedora i Čelnica i po jedna iz Banje Luke i Bijeljine, prenosi Fena.

Od novozaraženih, većina predstavlja porodične kontakte zaraženih radnika iz Fabrike “Alfa” iz Modriče.

Dom zdravlja Modriča i dalje preduzima sve neophodne epidemiološke mjere u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, u BiH je korona virusom zaraženo 2.728 osoba, a obavljeno je 72.514 testova.

Novi Pazar i Tutin nova žarišta
Od posljedica zaraze preminulo je 160 osoba, a oporavilo se njih 2.049.

U regiji je i dalje najteža situacija u Srbiji, gdje su Novi Pazar i Tutin označeni kao nova žarišta. Dešavanja krajem maja rezultirala su skokom broja novozaraženih pa se u COVID bolnici u Novom Pazaru nalazi 40 pacijenata, rekao je upravnik bolnice Faruk Pašović za Novu S.

“Trenutno je u privremenoj COVID bolnici u Novom Pazaru 40 pacijenata. Pre samo pet, šest dana imali smo jednocifren broj. U jednom trenutku bila su samo dva pacijenta. Bili smo gotovo sigurni da idemo prema nuli i da ćemo vrlo brzo gasiti bolnicu. Međutim, u poslednja tri-četiri dana, u bolnicu je primljeno 38 novih pacijenata, tako da smo opet na ozbiljnoj brojci”, rekao je Pašović.

U Srbiji je do sada od posljedica zaraze korona virusom zabilježeno 249 umrlih. (Al Jazzera Balkans)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU