3.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Trajno ćemo pomagati obilježavanje godišnjica genocida

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić poručio je danas da će Vlada FBiH trajno pomagati organizaciju obilježavanja godišnjica genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine, kao i da će ostati potpora održivom povratku u tom dijelu BiH.

– Sve to moramo uraditi da se genocid ne bi zaboravio, jer upravo obilježavanje spriječava da se tako nešto ponovo desi. Moramo pružiti ruku povratnicima u Srebrenici – istakao je Novalić nakon četvrtog sastanka Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida, a koji je održan u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu.

Istakao je da je Vlada FBiH izuzetno angažirana u organizaciju obilježavanja, posebno Federalna uprava policije, Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Federalna uprava civilne zaštite i drugi te da pored materijalne i finansijske, pružaju svaku drugu vrstu podrške.

– Haški sud je presudio da se u Srebrenici desio genocid i mi ćemo to obilježavati zauvijek. Doći će dan kad više nećemo imati posmrtnih ostataka i to će prerasti u dan obilježavanja genocida u Srebrenici – poručio je premijer Novalić.

  Kakvo nas vrijeme očekuje u narednim danima?

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica iz jula 1995. godine Hamdija Fejzić kazao je da je u Memorijalnom centru Potočari do sada ukopano 6.610 žrtava a da će ovog 11. jula biti klanjana dženaza za 27 posmrtnih ostataka ubijenih Bošnjaka.

– Sastanak je održan u Sarajevu kako bi se pokazalo da Srebrenica i sve žrtve nisu zabravljene – istakao je Fejzić te zahvalio Vladi FBiH jer je svake godine pomagala obilježavanje i materijalno i finansijski.

Fejzić je naveo da su na sastanku razmatrali izvještaje o provedenim pripremama, istaknuvši da se sve odvija prema planiram aktivnostima te da je usaglašen program obilježavanja, koji uključuje dženazu i ukop žrtava te vjerski program.

Također, osvrnuo se i na drugi najbitniji događaj 11. jula, a to je Marš mira “Nezuk – Potočari” na kojem se ove godine očekuje više od 5.000 učesnika.

(FENA)


Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU