Novalić za TVSA: Ne postoji situacija u kojoj vatreno oružje može da bude igračka

Vatreno oružje krivac je za više od polovine ubistava koja su počinjena u Bosni i Hercegovini, a od toga u više od 95% slučajeva korišteno je nelegalno vatreno oružje. Tim povodom, gošća Sarajevskog jutra bila je Mersiha Novalić, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije.

Na ove zabrinjavajuće podatke upozorava se kroz kampanju “Poštuj život, ne oružje”.

-Ovo je veoma značajna kampanja koja se provodi u okviru projekta Prevencija i smanjenje posjeda ilegalnog oružja u BiH koju provodi UNDP. Započeli smo je mnogo ranije, a ovo je njen treći val. Najviše je značajna zbog toga što se provodi jednako na području čitave BiH. U njoj učestvuje Uprava policije MUP-a KS, devet drugih kantonalnih uprava u Federaciji, MUP RS-a i Policija Brčko distrikta. Dakle, sve nas je UNDP okupio na jednoj veoma značajnoj misiji. Govorit ćemo o mogućnosti predaje nelegalnog oružja nadležnim policijskim upravama, naravno u skladu sa zakonskim uređenjem – kazala je Novalić u razgovoru za Sarajevsko jutro.

-Kad nabrojimo koliko ima policijskih agencija u BiH, to dovoljno govori o složenosti sigurnosnog sistema u BiH. Nisu ni isti svi zakoni, imate različita zakonska uređenja, međutim ono što ne poznaje nikakve razlike jeste ta opasnost od vatrenog oružja. Ona je stalna, konstantna. Ono što pričamo djeci je da ne postoji situacija u kojoj vatreno oružje može da bude igračka i u kojoj može da bude bezopasno. A ono što pričamo odraslima je da ne postoji situacija u kojoj možete da iskontrolišete sve aspekte posjedovanja tog oružja ukoliko ga ne skladištite na način kako je to propisano zakonom jer tamo nešto što je napisano, nije napisano slučajno – istakla je Mersiha Novalić.

Poručila je da ne postoji zvanični dokument koliko ima nelegalnog oružja u Sarajevu, a ukoliko želite prijaviti posjed istog, dovoljno je da pozovete broj 122.

Čitav razgovor poslušajte u videu.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU