Nove gužve na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini

Nakon prijedloga Evropske komisije o zabrani uvoza nafte iz Rusije u Evropu, vozači su sinoć ponovno stvorili gužve na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini.

Prema najavama o mogućem novom rastu cijena goriva, mnogi su odlučili iskoristiti trenutne cijene goriva, koje su i dalje visoke u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Evropska komisija je jučer predložila da se zabrani uvoz ruske sirove nafte u roku od šest mjeseci, a uvoz proizvoda od rafinisane nafte do kraja godine.

Cijena nafte u Bosni i Hercegovini formira se slobodno u skladu sa cijenama na svjetskom tržištu. Entitetskim ministarstvima dostavljaju se samo informacije o promjenama cijena bez mogućnosti povratne reakcije na njihovu korekciju. Za sada je u Republici Srpskoj na snazi ograničenje marže na naftu, ali ni to ne znači puno. Cijena dizela od jutros je na pojedinim pumpama već 3.19 KM, dok je i u Federaciji BiH korigovana naviše.

Eksperti predviđaju da bi, ukoliko se embargo uvede, u najgorem scenariju cijena nafte po litri u BiH bila skuplja od 3,5 KM.

bhrt

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU