-11.2 C
Sarajevo
Utorak, 25 siječnja, 2022
Još

  Nove investicije dijaspore u proizvodnju zdrave hrane

  Ulaganje u poljoprivredu Bosne i Hercegovine, a posebno u proizvodnju zdrave hrane, sve više uzima zamaha, a dijaspora se sve češće pojavljuje kao investitor i pokretač novih kompanija u ovom sektoru.

  Jasmina Ćušić je počela s prodajom povrća putem društvenih mreža prije tri godine, a sada rukovodi prodavnicom u centru Mostara i kompanijom “Eko Jasmina” s mrežom kooperanata iz cijele Hercegovine.

  - Oglašavanje -

  Ključna tačka u rastu kompanije bili su investitori iz dijaspore koji su uložili svoje kontakte, znanje i novac, te danas imaju suvlasnički udio u tom brzorastućem preduzeću.

  Prijedorski “Agroplus” završava ugradnju nove opreme i proširenje kapaciteta. Kompaniji je fokusu proizvodnja domaće jabuke, a firma ima i svoju poljoprivrednu apoteku. “Agroplus” je još jedan primjer investicije bh. dijaspore, koja ulaže u razvoj poljoprivrede u prijedroskoj regiji.

  Da brojke ukazuju na dobru perspektivu ovog poslovnog koncepta potvrđuje i informacija da je prošle godine iz naše zemlje izvezeno jabuka u vrijednosti više od osam miliona KM.

  Dino Šito, također investitor iz bh. dijaspore, pokrenuo je kompaniju “BioFood BH” koja se bavi otkupom i preradom, te ovih dana finaliziraju nova ulaganja u opremu i proširenje proizvodnje. Lilijan Sulejmanović je pokrenula kompaniju “Te Ora” koja proizvodi funkcionalnu i zdravu hranu. Njene “Bar Do” energetske čokoladice su već našle svoje mjesto u prodavnicama širom zemlje.

  Dijaspora poručuje da, osim metaloprerade i IT sektora, ulaganja u proizvodnju zdrave hrane predstavljaju veliku šansu za BiH. Taj sektor je prepoznat i kroz aktivnosti USAID Projekta “Diaspora Invest”, koji je kroz aktivnosti tehničke podrške i grant programa već dao potporu 11 kompanija iz agrobiznisa.

  Među njima su i kompanije iz ove priče, koje u različitim dijelovima zemlje pokreću neke nove procese, otvaraju nova radna mjesta i unose savremene prakse u poljoprivrednoj proizvodnji, preradi i trgovini, saopćeno je iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO